Болницата в Русе не може да ползва апарат за 1,2 млн. лева

0
Университетската болница в Русе няма договор със Здравната каса
Университетската болница в Русе няма договор със Здравната каса

Твърдението, че Здравната каса е подписала договори с всички лечебни заведения, е невярно. Договор няма с Университетската болница в Русе.

Нещо повече - до 30 май не бяха разрешени проблемите с детската хирургия и грижата за недоносените новородени, предаде БНР.

От години в Русенската университетска болница няма хирург с квалификация за детска хирургия, макар по-рано да имаше трима и цял сектор в голямата сграда на лечебното заведение. Пазарните условия обаче принудиха единият да потърси реализация зад граница, другият да премине в частна болница, а третият - да се грижи за болните в терминален стадий в Онкологичния център. При това положение, когато в болницата постъпеше дете по спешност, то биваше оперирано от останалите специалисти хирурзи. Слава Богу, без нито един фатален изход за невръстен пациент поради лекарска некомпетентност.

Новият рамков договор обаче задължава болницата да има в състава си детски хирург и напълно отрича работата по спешност на екипа. До това положение се стига, след като излиза разпоредба до всички Районни здравноосигурителни каси, че нямат право да сключат договор с лечебно заведение, което няма детски хирург, ако на територията на града има друга болница с такъв специалист. В Русе другият специалист е в частната клиника, а докторът има 75-годишен жизнен опит.

Коментарът е от д-р Симеон Симеонов, началник на хирургията в Университетската многопрофилна болница.

Държавата пречи на държавната болница, но това е второто! Първото е, че тя не полага грижата, заложена във всички законови нормативи, за своето население. Това, според мен, е безумие. Това са деца, които не са „про форма“ пътеки, не са злоупотреби с пътеки, а истински болни деца и те отказват да подпишем договор, точно с грижата за тях.

След като става ясно, че позицията на Здравната каса е категорична, държавната болница сключи договор с колега от близък град и вече може да оперира деца - нещо, което е правила повече от век и половина.

Че нещо не е наред с новия рамков договор, доказва и една от клиничните пътеки за недоносени новородени. Странно защо Районната здравна каса в Русе изискала сертификат от неонатолозите, че имат квалификация за церебрално-функционално мониториране.

В русенската неонатология разполагат с най-съвременната техника и специалисти повече от колкото се изискват даже от Здравната каса, но такъв сертификат имат един-двама лекари в цялата страна.

Д-р Лиляна Ташкова, началник на Неонатологичното отделение на болницата коментира:

Ако не се сключи договор и не можем да прилагаме сърфактант, значи обричаме всички деца, родени преди 32-рата седмица и под 1200 грама, на смърт.

След серия от разговори и обяснения от Здравната каса все пак се съгласиха, че условията им са невъзможни за изпълнение и по тази 15-а пътека договор ще има и бебетата ще се спасяват.

Ябълката на раздора, която все още държи болницата без договор, е скъп апарат, купен с европейски средства и доставен по европейска програма в болницата. Ангиографът, който струва 1 200 000 е произведен през 2014-а година и е най-доброто, с което разполага светът засега. С такива бяха оборудвани болниците в Русе, Велико Търново и столичната "Александровска". В Търново и София проблеми няма, тъй като там новите уреди са заменили съществуващите стари. В Русе обаче не е така. Всички инвазивни процедури досега, а и все още се правят в частната болница, която се помещава в приземния етаж на държавната.

През декември е приет закона за бюджета на НЗОК, в чиито допълнителни разпоредби се вкарва ново условие. Разяснява го директорът на Районната здравна каса Калоян Копчев:

В Закона е казано, че дейности с болниците, които са вписани в разрешителното през текущата година, могат да работят по Каса през следващата. Тоест, това, което е вписано в дадено разрешително на болница до 31 декември 2015-а, то може да се работи през 2016-а. Ако през 2016-а, през годината, направиш нещо - отделение, апаратура и ти впишат нещо ново в разрешителното, както се случва на МБАЛ-Русе - вписан е този ангиограф, инвазивната кардиология на 28 април, то през текущата година законът не ми позволява. Аз, спазвайки закона, естествено, и работното си място, това ще го откажат. Те ще си получат, заедно с това допълнително споразумение, отказ.

Този отказ има невероятни последици за болницата. От една страна на апарата вече се отчисляват амортизационни разходи, без дори да му е било включено едно копче. На лекарите, инвазивни кардиолози ще им вървят заплатите, но няма да имат право да работят, а не е за пренебрегване условието към тях да извършват минимум 100 манипулации за година, за да не изгубят правоспособността си. Към европейските служби ще вървят нулеви отчети и изобщо няма да е невероятно, ако някой от Европа попита "Вие какво правите с апарата, за който ние платихме повече от милион и защо не го използвате, след като Министерството ви на здравеопазването е защитило необходимостта да го имате?".

Как да им обясним на европейските данъкоплатци, че Министерство и Здравна каса не си говорят?

Тази техника се използва много, при положение, че всички казват, че е необходимо комплексно, качествено лечение, а то не се случва. Това е един абсурд за хората, защото парите се разпределят по неправилен начин.

Този извод е на изпълнителния директор на Университетската многопрофилна болница в Русе д-р Иван Стоянов. Той със сигурност ще обжалва отказа на Здравната каса да сключи договор за работа с ангиографа. Ще има възражение дали този апарат е просто част от диагностиката и лечението или е съвсем нов вид дейност, както тълкуват чиновниците от Касата. Това обаче също ще отнеме време. Време, в което държавните институции би трябвало да преосмислят отношението си към държавната болница. Време, в което този апарат ще бъде жизненоважен за хора с инфакт или инсулт.

Това, което се случва в Русе, може да бъде определено като изключително странно поведение на държавните институции към държавната болница, коментира кореспондентът на БНР в областния град. Освен другите нередности, Регионалната здравна каса, без каквото и да е основание или коментар, е намалила драстично болничните легла в болницата и в този вид е представила договора за подписване. Болницата обаче не се е съгласила и изразила това със сигнал до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, апелативния прокурор Огнян Басарболиев, окръжния прокурор на Русе Георги Георгиев и местните здравни институции - РЗИ и РЗОК.

В отделението по изгаряния леглата са намалени на 15. Останалите 10, които се полагат на областта по Здравна карта, са предоставени любезно за естетична хирургия на частна клиника. Тези 15 легла би трябвало да осигурят реакция при спешност като промишлени аварии или други произшествия на четири съседни области, докато в Русе работят десетки предприятия от химическата, петролната и военната индустрия, а и през граничния пункт Дунав мост преминават стотици камиони-цистерни с химически вещества и взривоопасни продукти.

Намаляване на леглата има и в Съдова хирургия, Урология, обща хирургия и рехабилитация, където пък има поредица от действия, които са неизпълнение на закона от страна на институциите в Русе.

След като са получили рано тази сутрин въпросния сигнал на директора на болницата д-р Иван Стоянов, в който се описват абсурдите, изведнъж от Районната здравна каса са обещали да не пипат леглата. Очаква се реакция и от министър Москов. Така и пресконференцията по темата бе отменена. Остава да се надяваме, че държавническото решение ще е гласът на разума и тази игра на нерви и параграфи от наредби ще бъде прекратена.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари