Болести, причинени от тревожност

14
Често безпокойството се оказва по-силно от организма и постепенно, досущ като плевел, прераства в болест и по-сериозни състояния
Често безпокойството се оказва по-силно от организма и постепенно, досущ като плевел, прераства в болест и по-сериозни състояния

Тревожността като състояние на духа се материализира в тялото

То, опитвайки се да ни защити, поглъща безпокойството в себе си и го натрупва. Тъй като е един от вариантите на прояви на страх, тревожността предизвиква съответните реакции в организма. Има освобождаване на норепинефрин, адреналин и кортизол и тялото преминава в състояние на постоянна възбуда.

Състоянието на тревожност е познато на всеки. Мислите се роят в главата, тялото е напрегнато, харчим енергия, за да му се съпротивляваме.

Най-лошото при безпокойството е, че истинските му причини често са много дълбоко скрити от нас. А непознаването им ни пречи да живеем правилно, в полза на себе си. Борим с нещо, напряга ни нещо, крием се от нещо, но всичко е неразбираемо. Продължаваме да тичаме в кръг, заглушавайки алармата в главата ни, унесени в ежедневни грижи.

Тревожността може да се открие по нейните прояви в тялото, но често безпокойството се оказва по-силно от организма и постепенно, досущ като плевел, прераства в болест и по-сериозни състояния, алармира Mila.bg.

1. Безсъние

Досадните мисли, които постоянно звучат в главата ви без прекъсване, дори с настъпването на нощта, не може да се успокои. Те карат тялото да повишава нивата на адреналин и ви държи будни.

Искате да спите, очите ви са уморени, мозъкът ви е прегрял, а тялото ви боли и е изтощено. Лежите на тъмно, опитвате се да заспите, но нищо не се получава. Това състояние може да продължи час или два, а може и да не мигнете до сутринта.

2. Болести на кръвоносната и съдовата система

За съжаление, тревожността може да завърши с инсулт или инфаркт. Тя може да бъде свързана с хипертония, неправилен сърдечен ритъм, анемия и дори диабет. Здравословното регулиране на кръвообращението и кръвната химия не е възможно при повишено ниво на тревожност.

3. Паник атаки

Странни състояния, измъчващи психиката и тялото, плашещи до смърт. , никога не живее както преди. Най-лошото при паник атаки е, че те се размножават като бактерии. Честотата на поява и силата на тези състояния нарастват всеки път.

4. Възпаление, алергии, гъбички

Може да го наречете психосоматика или каквото и да е друго, но фактите са налице. Химичните промени в тялото, причинени от тревожност и стрес, засягат почти всичко. Имунитетът пада и за организма става по-трудно да устои на вируси, гъбички, бактерии и алергени. А повишаването на кортизола и други нормални норми може да причини или влоши възпалението в тялото.

5. Лошо храносмилане

Гадене, подуване на корема, запек, диария, коремни спазми, същият психосоматичен синдром на раздразнените черва... Тялото не може да смила правилно храната, ако се страхувате от нещо. Това са взаимно изключващи се неща.

6. Наднорменото тегло

Тревожността променя хранителното ни поведение, което може да доведе до преяждане и в резултат на това наднормено тегло. А проблемите с храносмилането и метаболизма само влошават ситуацията.

7. Мигрена

Това не е просто главоболие. Това са много часове, много дни на потискаща и лишаваща от всякаква сила болка, от която е невъзможно да се скрием. Болкоуспокояващи, вазодилататори или свиващи лекарства не действат върху нея. Дори сънят не ни спасява.

8. Еректилна дисфункция

За мъжете тревожността е особено страшна, защото може да ги доведе до импотентност. Еректилната функция е свързана с нашето емоционално състояние. Тревожността засяга както либидото, така и физиологичната страна на въпроса.

Психологическото бреме на тревожността често се подценява. Много мислим как това се отразява на отношението ни към нас самите, към близките ни, но често забравяме, че като се притесняваме, буквално се самоубиваме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари