Какво ще се случи с организма ви, когато ядете семена от чия всеки ден

1
Маите и ацтеките са първите, които описват значението на семената от чия
Маите и ацтеките са първите, които описват значението на семената от чия

Маите и ацтеките са първите, които описват значението на семената от чия

Въпреки това, модерният свят едва наскоро признава тези натурални продукти за суперхрана. Семената от чия са богати на хранителни вещества и, благодарение на техния неутрален вкус, те могат да бъдат добавени към различни рецепти.

Ние се опитваме да се придържаме към здравословна диета и начин на живот. Ето защо искаме да хвърлим малко светлина върху семената от чия и да разберем какви ползи и вреди предоставят на нашите тела, пишат от Brightside.mе, предава Framar.bg.

1. Укрепват костите

Семената от чия са богати на различни минерали, които са известни със своята роля в костното здраве, и калция в частност. Само 25 грама чия съдържат 157 грама калций - това е много повече отколкото в 100 милилитра прясно мляко.

2. Подобряват здравето на зъбите

Какво вече споменахме, калцият играе важна роля. Той помага за укрепване не само на костите, но и на зъбите. Освен това, като основен хранителен елемент, борът, съдържащ се в семената от чия, насърчава метаболизирането на манган, фосфор и магнезий - те са много важни за насърчаване на денталното здраве.

3. Намаляват риска от диабет

Известно е, че фибрите, протеините и ненаситените мазнини са добри регулатори на нивата на кръвна захар. Министерството на земеделието на САЩ счита семената от чия за една от най-полезните храни за облекчаване на диабета.

4. Предотвратяват запек

Семената от чия помагат за подобряване на храносмилането. Те съдържат разтворими и неразтворими фибри. Последните, когато влязат в контакт с вода, покриват семената от чия с гелообразна обвивка. Тя стимулира движението на червата, като по този начин предотвратява появата на запек.

5. Насърчават метаболизма

Семената от чия съдържат витамин B, който помага за насърчаване на метаболизма. Освен това са богати на Омега-6 мастни киселини. Те помагат на тялото да абсорбира различни мастноразтворими витамини, които допринасят за загубата на тегло.

6. Подобряват съня

Серотонинът и мелатонинът са два хормона, отговорни за добрия сън. Те се произвеждат от триптофан (аминокиселина). И тъй като семената от чия съдържат триптофан, помагат за насърчаване на добрия сън и релаксация.

7. Поддържат здравето на сърцето

Семената от чия са чудесен източник на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Те намаляват възпалението, кръвното налягане и нивата на холестерол в кръвта. Освен това допринасят и подпомагат поддържането на сърдечното здраве.

8. Повишават енергията

Цинкът, желязото, магнезият и витамините от група B, присъстващи в семената от чия, помагат за тонизиране на тялото. Просто ги добавете към любимата напитка, за да се насладите на ден, пълен с енергия.

9. Забавят стареенето

Тъй като са богати на антиоксиданти, семената от чия помагат за по-бързото заздравяване на кожата, както и за намаляване на всяко увреждане. Освен това, витамин E, съдържащ се в тях, допринася за забавяне на стареенето.

10. Насърчават изгарянето на излишни мазнини

Фибрите в семената от чия предоставят чувство на ситост за дълго време. Те помагат за изгаряне на излишните мазнини и постигане на желаната фигура. В допълнение, тези семена набъбват, когато абсорбират вода, което допринася за намаляване на апетита. Просто добавете 1-2 супени лъжици семена от чия към чаена чаша вода, разбъркайте добре и изпийте бързо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Внимателен
    "Само 25 грама чия съдържат 157 грама калций" ???
  • 3
    1
    джони
    Държа го надървен час два.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари