Бойко Станкушев: ФБР стои зад акцията срещу Васил Божков

45
Възможно е да има някаква информация от телефона на Алексей Петров, който беше даден на ФБР, за да се опитат да го деблокират
Възможно е да има някаква информация от телефона на Алексей Петров, който беше даден на ФБР, за да се опитат да го деблокират Снимка: bTV / стоп кадър

Възможно е да има някаква информация от телефона на Алексей Петров, който беше даден на ФБР, за да се опитат да го деблокират

Възможно е акцията срещу Васил Божков да е свързана някаква информация от телефона на Алексей Петров, който беше даден на ФБР, за да се опитат да го деблокират. Може би затова службите са бързали. Едва ли вътрешният министър Калин Стоянов цели да се закичи с победа преди ротацията. Защо му е да записва точки от едно мероприятие, от което няма да излезе нищо скоро? А може и никога да не излезе нищо повече.

Това заяви в интервю за ФрогНюз Бойко Станкушев от Антикорупционния фонд.

Ето и цялото интервю:

Полицията потвърди, че акцията в София и претърсванията в имотите на Васил Божков са свързани с убийството на Алексей Петров. Източници на "Капитал" свързаха хора от охраната на бившия хазартен бос с покушението срещу Петров. Допускате ли в действителност подобна връзка?

Имаше такива спекулации, но си мисля, че все още нямаме достатъчно фактология като граждани и медии и не можем да имаме категорично становище. Не я изключвам, но не съм сигурен. Това, което знам, е че и Васил Божков, и Алексей Петров са от хората, които се прочуха, още в зората на Прехода. Направиха голям бизнес, бизнес империи, бяха влиятелни, добре информирани. Още тогава сякаш законът не се отнасяше за тях.

Според твърденията на полицията, които не оспорвам, но в които не съм сигурен, очевидно става въпрос за някакви дълбинни взаимоотношения. Да допуснем чисто хипотетично, че това е вярно.

Ако е така, значи те са имали някакъв много стар конфликт, който няма как да е свързан с нещо друго, освен с много голям бизнес и големи финансови интереси. Такива неща не се правят под влиянието на емоции, обида, накърнена чест. Това са хора, които са много приспособими, със здрава нервна система. И двамата бяха от по-интелигентната част от хората, които направиха много пари в началото на Прехода. Какво точно са делили и дали е вярно, не мога да кажа.

А имате ли предположения?

Никога не съм ги виждал заедно, не съм чувал да имат нещо общо. Но това може и да не е така. Важно е да се търси истината и каква е причината за това внезапно действие.

Защо сега са тези действия по неотложност? Божков обвърза операцията на полицията с обявяването на политическия си проект "Скоро". Това е поредният, зад който застава бившия хазартен бос.

Той има право да говори, каквото иска. То може да е истина, може и да не е. Може обаче и обратната хипотеза да се приеме за вярна - знаейки, че ще бъде разпитван и обискиран, Божков да е решил да обяви проекта си, за да представи случващото се като политическа репресия.

По-възможно е да е излязла някаква информация от телефона на Алексей Петров, който беше даден на ФБР, за да се опитат да го деблокират. Ако това е станало и нашите служби са получили от там някаква важна информация, а тя със сигурност е 100% достоверна, тогава те са бързали и са предприели действия, извършвайки тази операция по неотложност, за да не изтече информация от самите служби до Божков и той да вземе предпазни мерки. Това е най-вероятно.

Споменахте дълбоки бизнес взаимоотношения между Божков и Алексей Петров. И Божков, и адвокатът му отричат връзка с убийството на бившата барета. Твърди се, че става дума за проверка на няколко фирми, по които се води разследване още от миналата година. Възможно ли е там да търсим някаква връзка всъщност?

Възможно е, но на този етап не виждаме нито едно доказателство за това. Всеки си прехвърля фирмите, някои реално ги продават, други ги прехвърлят на подставени лица. Има най-различни въпросителни - например защо тръгнаха да продават самолета на Божков? Трудно е да се каже.

Не искам да спекулирам, но ми се струва, че след като нито аз, нито колеги, които отдавна са в занаята, не сме чували за бизнес отношения между Петров и Божков, по-вероятно е да не е имало такива. Може да е имало нещо неофициално - например финансиране на ръка, от което не остават следи. Но и това е спекулация.

Може да е нещо по-важно и сериозно - сензитивна информация, свързана с генезиса на големи бизнеси и финансиране на политически партии. Не можем да обвиним службите, че не дават информация, защото при такива разследвания следствената тайна трябва да се спазва, няма как.

Можем ли всъщност да свържем случващото се пред офисите на бившия хазартен бос с политическата обстановка у нас? Предстои ротация на правителството, говори се за смяна на министри. Възможно ли е вътрешният министър да иска да запише някакви точки?

Вътрешният министър е сложен с някакъв вид консенсус от няколко политически сили и в този смисъл е политическо назначение, независимо, че преди е бил в ГДБОП. Един такъв министър може да бъде махнат само от онези, които са го сложили. Защо му е да записва точки от едно мероприятие, от което няма да излезе нищо скоро. А може и никога да не излезе нищо повече.

Ако на него му беше важно, за да укрепи позициите си като шеф на МВР, щеше да измисли нещо, от което бързо да излезе резултат.

Допускате, че никога няма да се стигне до дъното на разследването?

Мисля, че нищо повече няма да научим. Поне докато не мине ротацията. Склонен съм да мисля, че и след това няма да научим нищо. Това е много дълго, тежко разследване, което се прави със съдействието на международни партньори, ще се проверяват сметки в чужбина, офшорни зони. Скоро няма да има резултат и това значи, че скоро вътрешният министър няма да може да се окичи с победа, която да увеличи авторитета му. Ефектът няма да е бърз.

А иначе всички онези бизнесмени - ясно е, че там има безкрайно много загадки за това как са започнали, как са увеличили парите си, защо са си позволявали интензивно да се бъркат в политическия живот. И това няма да научим.

Замисълът на Прехода и в частност - икономическото превземане на националните богатства е разписано много преди промените. Това е дълго мислено, оплетено. Старата партийна номенклатура така си осигурява много успешно едно икономическо благоденствие. Силно се съмнявам, че след толкова години може да се стигне до законови санкции.

Самият Божков определи акцията като “репресия срещу себе си” и сравни действията на органите на реда със случилото се през 2020 г. Има ли такива паралели?

Не виждам сериозни причини за правене на подобен паралел. Още повече - не е никаква тайна, че Божков вече не е бил в България, когато започват да го търсят през януари 2021 г. Тоест - бил е предупреден. Събират се във времето много близо едно до друго абдикирането на Сотир Цацаров, слагането на Иван Гешев, изчезването на Божков, търсенето му и нещата, които говориха бившите му партньори, излизането му в санкционни списъци и прочее. Няма как това да не направи впечатление. По-важното за мен беше да стане ясно дали и колко милиона е дал Божков на политици, министри, ключови фигури в управлението на страната, за да си осигури спокойствие. Никой не го направи.

Това също потъна. Защо не се работеше през цялото време върху това, а изведнъж се прави такава фойерверкна, шумна акция, от която нищо няма да излезе?

Ако имаше нещо, което разследващите да намерят днес, те щяха да оставят Божков в ареста, а да го пуснат под домашен арест, където на практика е на свобода и може да управлява структурите си, да мести пари някъде.

Допускате и двете хипотези - акцията да има резон, но и да е фойерверк с неясна цел.

Не допускам да е фойерверк, още повече организиран от вътрешния министър. Ротацията е след 5 седмици. Ако Стоянов има опасения, че ще изхвърчи от кабинета, би трябвало да търси бърза слава. Тук не можем да говорим за това, защото няма фактология. Ако имаше такава, щяха да кажат - намерихме оръжия, картини, трансфери на пари. Министърът е инструмент на политическите сили. По-вероятно е да е отвън.

Най-вероятно е да е резултат от анализа на записите и съдържанието на телефона на Алексей Петров. За мен любопитно е кой е намерил телефона на Петров и кой го е предал на службите, за да бъде анализиран.

Ако това бяха професионални килъри, нямаше да оставят спътницата му жива, защото е очевидец. Нямаше да му оставят и телефона, защото едни професионалисти много добре знаят, че в този телефон могат много неща да бъдат намерени и доказани. Следващият въпрос е била ли е неговата охрана там и ако е била - какво е правила. Охраната нямаше да даде телефона на МВР, защото знаят, че вътре има чувствителна информация.

Много се надявам, съвместно с нашите служби да работят партньорски такива, с по-голям потенциал и възможности, за да се научи нещо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Защо бе, Идиоти
    А защо убийците да не са от Сереу-то? И защо телефонния апарат е даден на ФБР-то да го отключват , разкодирвят и да черпят информацията ? Няма ли други държави и защо точно на институцията ФБР от държавата ФАЩ , която е превърнала тероризма в своя държавна политика е дадена възможност да рови из телефона? Съмненията, че Трактора е убит или е поръчан от Световните терористи не са отпаднали, напротив - вероятността, че е село на Сереу-то или, че са замесени в убийството е голяма . Тези безумия на прокурорите затвърждава мнението, че сме добре преджобена англо- краварска колония, управлявана от ул.Козяк.
  • 13
    2
    Бай Чеп
    Божков не е тъпак, щом се е прибрал, значи е получил съответните гаранции от съответните хора. По-скоро искат да го доизтръскат, сигурно е скътал някое друго милионче в разни фирмички.
  • 3
    1
    Защопъкне
    Хора от охраната на Петров, а не хора от бившата охрана на Божков имат общо с убийството му. Да спрат да мътят фактите по случая. Кого застраши Петров. Кой докара застрашения и кой го пази. Кой има полза от пазения. Другото означава стрелка в посока на извършителя. Разчепкате този написал материала и о,ла...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари