Бойко Ноев: Правителството е под силен международен натиск

0
Много по-важно е с нашите братя да бъдем по-близки, а разширяването на ЕС може и да почака
Много по-важно е с нашите братя да бъдем по-близки, а разширяването на ЕС може и да почака Снимка: БНР

България е в изолация заради Северна Македония

"Очевидно е, че правителството е под силен международен натиск, България е в сериозна международна изолация в момента. Поради това не трябва да се прибързва".

Това каза пред БНР Бойко Ноев - бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО, във връзка с писмото, в което изразяват обща позиция с бившия министър на външните работи Ивайло Калфин по темата за пътя на РСМ към ЕС.

"България и Република Северна Македония достигнаха важен кръстопът в своето общуване и от посоката, в която ще поемат, зависи тяхното бъдеще", пишат Ноев и Калфин.

"Основният въпрос, който подчертаваме, е стратегическият интерес на България и нейната отговорност държавите от Западните Балкани, особено Северна Македония да стане член на ЕС".

Според Ноев трябва да има гаранции за България, че каквито и договорености да бъдат постигнати - те ще бъдат изпълнявани и ще станат необратими и "имунизирани срещу евентуални политически и други конюнктурни фактори за в бъдеще".

"България формално може да си позволи лукса да чака години, но не е в наш интерес. ... Подобряването на отношенията и сближаването със Северна Македония е много по-важно за България, отколкото разширяването на ЕС със Западните Балкани. Много по-важно е с нашите братя да бъдем по-близки, каквито сме били исторически и каквито трябва да бъдем. А разширяването на ЕС може и да почака".

Интервюто на Диана Янкулова с Бойко Ноев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари