Бойко Борисов предава на живо и от Вашингтон

0
Премиерът не изневери на практиката си
Премиерът не изневери на практиката си

Премиерът Бойко Борисов не изневери на практиката си да предава на живо важните си изяви и по време на визитата му във Вашингтон.

Във Фейбук профила си той пусна излъчване от мемориала на Незнайния воин в националния гробищен парк Арлингтън, където той ще поднесе венец.

От прякото предаване не се вижда дали той шофира. С посещението на мемориала започна официалната му визита в понеделник.

В 21 ч. българско време /2 часа местно/ е планирано Бойко Борисов да пристигне в Белия дом, където първо ще има разговори на четири очи с президента Тръмп в Овалния кабинет.

Следва разширена среща на двете официални делегации.

Двамата ще обсъдят стратегическото партньорство в областта на сигурността, енергийната диверсификация и други актуални теми.

Сред акцентите ще бъдат доставки на американски втечнен газ, проектите за газовия хъб Балкан, Балкански поток и интерконекора с Гърция, пише Mediapool.bg.

Премиерът ще потвърди и ангажиментите на страната ни за повишаване на бюджета за отбрана до 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Очаква се да бъде обсъдена и сделката за изтребителите F-16.

В рамките на визитата Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата. Участие в нея се оаква да вземат висши ръководители на компаниите AT&T, която е компанията майка на собственика на бТВ, AES, която у нас има въглищна и вятърна централа, Citibank, IBM, General Electric, която участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за дострояването на АЕЦ "Белене", Google, Facebook, Merck, MetLife, Motorola Solutions, UPS и др. Фокус на срещата са инвестиционните възможности в България и благоприятният бизнес-климат в страната, който подпомага директните чуждестранни инвестиции у нас.

САЩ са стратегически партньор на България не само в сферата на сигурността, но и в енергетиката и търговията. Двустранната търговия през 2018 г. достигна близо 1 млрд. щатски долара и отбеляза 36% увеличение, като само за първите четири месеца на тази година достигна 412 млн. щатски долара.

В ръководената от Бойко Борисов официална делегация влизат вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

В качеството си на министър-председател Бойко Борисов три пъти е бил на посещение в САЩ. Два пъти за участие в сесии на Общото събрание на ООН - от 18 до 24 септември 2010 г. за участие в 65-ата сесия на Общото събрание на ООН и от 23 до 29 септември 2018 г. за участие в 73-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Един път е бил на официално работно посещение в САЩ по покана на президента на САЩ Барак Обама от 1 до 5 декември 2012 г. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари