Богдан Милчев: Да спрат да крадат от пътната безопасност

0
Много тъжна е картината, каза Милчев от Института за пътна безопасност.
Много тъжна е картината, каза Милчев от Института за пътна безопасност. Снимка: БГНЕС

Много тъжна е картината, каза Милчев от Института за пътна безопасност.

"Използваме пътната безопасност за лични цели. Липсата на отговорност води до всичко това. Но това означава да спрат да крадат от пътната безопасност, да спрат да купуват 27 комбинирани багери през Плана за възстановяване и устойчивост. Те няма да искат да скъсат с това". Това заяви по БНР Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

"Много тъжна е картината. Това е типичен случай - от едната страна да виждаме роднини и семейства на жертвите, а от другата страна стоят глашатаите на изпълнителната и политическа власт, които се опитват да прокарат евтините си лични интереси".

Според него ако българското правителство е искало да промени ситуацията на пътя, то още през ноември, когато институтът е представил конкретни решения, те щяха да се отнесат отговорно към това предложение.

Не можеш да решаваш организационни проблеми със законодателни инструменти, категоричен бе Милчев. И обясни:

"Решаването на проблема с пътната безопасност изисква структурно-организационни промени. Не може законът да реши проблемите, които има МВР в организацията си на работа, в корупцията, която я има във всички институции, касаещи пътната безопасност. Няма как с по-високи глоби и наказания, което предлагаме всеки път и всеки път стигаме до задънена улица. Накрая резултатът е същият. Виждаме как институциите помежду си се замерят и обвиняват една друга. На практика липсата на лидерство и отговорност е изключително удобно за тези глашатаи за пътната безопасност, които днес ще се съберат в НС за 34-та поредна кръгла или квадратна маса".

По думите му липсва стандарт за управление на риска, също методология да го идентифицираме, приоритизираме и да насочим контрола именно там. Според него тичаме след събитията.

Милчев смята, че със скоростомери, които да са свързани в система, може да се събере информация за местата, където най-много се случват пътни инциденти и точно там да се насочи контролът.

Институтът за пътна безопасност предлага структурни и организационни промени. Според него трите агенции - държавната агенция, АПИ и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", трябва да бъдат обединени в една агенция. Начело на това обединение е необходима програма, пътна карта, в която да бъдат разписани ангажиментите.

Ние сме готови с експертите и знанията, каза Милчев, но подчерта: "Това означава и допускане на обществения контрол в управлението на тези институции, което означава и край на корупцуята на ниски нива".

В България сме свидетели, че министри стават случайни хора, хора с нисък морал, изказа мнението си още той:

"Те не участват в голямата политическа корупция, но те се усещат, че са за малко министри и трябва да се погрижат за бъдещето си и използват тези глашатаи, тези т.нар. пътни експерти, които всеки ден гледаме по телевизията, които са посредници между тях и малкия и среден бизнес. Започват да прокарват евтини обществени поръчки на ниско ниво, за да могат да си осигурят бъдещето".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари