БНБ вади от обращение банкнота от 20 лева

1
От тази емисия са отпечатани 250 000 броя банкноти, които се отличават с лилав основен цвят и хартия, тонирана в бледолилаво
От тази емисия са отпечатани 250 000 броя банкноти, които се отличават с лилав основен цвят и хартия, тонирана в бледолилаво Снимка: БГНЕС

От тази емисия са отпечатани 250 000 броя банкноти, които се отличават с лилав основен цвят и хартия, тонирана в бледолилаво

Управителният съвет на Българската народна банка днес реши да извади от обращение възпоменателни банкноти с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г. Те престават да бъдат законно платежно средство от 1 февруари 2023 г., съобщава БНБ, предаде БТА.

От тази емисия са отпечатани 250 000 броя банкноти, които се отличават с лилав основен цвят и хартия, тонирана в бледолилаво.

След 1 февруари 2023 г. банкнотите ще се обменят на касите на Българската народна банка по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна.

Към края на октомври 2022 г. общият брой на банкнотите с номинал 20 лв. в обращение е над 123 милиона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    русенец
    Печатането и изтеглянето на банкноти струва пари. Не разбрах защо е нужно да се харчат пари баш за това и точно в този момент. Че дайте да изтеглим и петолевките с четни номера! Тая държава ще я закопаят инициативни чиновници!
  • 0
    3
    Сигурно и вместо Стефан...
    Ще сложат Тодор Живков или Вълко Червенков, накъдето е отишла тая държава. На русофилите им боде очите сигурно всеки път като си купуват водка и каша да гледат лика на Стамболов. Единствения българин направил нещо против тая русофилия
  • 5
    2
    Гражданин
    Няма ли как и Пенчо Милков да го изтеглят от обръщение/в нашия случей "работа като кмет". Сили Небесни чуйте молбата ми!
  • 7
    1
    ...
    Мажат ни ските за еврото с измислени глупости. Дупе да ни е яко.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари