БНБ проверявала Дупнишката популярна каса, но не открила нарушения

0

През 2016 подуправителят на БНБ лично извършил финансова проверка на Дупнишката популярна каса. БНБ обаче не е установила никакви нарушения.

Това стана ясно в Пловдивския окръжен съд, където се разглежда искане за вземане за мярка задържане под стража срещу скандално известният Фараон Георги Близнаков и съпругата му Ивона.

Припомняме, че Близнакови са обвинени в това, че Касата е работила като пирамида и е завлякла 229 граждани. Те са вложили 4 и половина милиона лева в Касата, която не е банкова институция срещу обещани големи лихви, които са варирали между 14 и 18%.
 
Прокурор Костадин Паскалев настоява Фараонът и жена му да останат в ареста, защото има опасност двамата да се укрият или да извършат нова документна измама.
 
Има достатъчно данни, че те дълги години са фалшифицирали различни документи, казва държавното обвинение. Освен това, те са се опитали да измамят НАП за 135 хиляди лева невнесен корпоративен данък.
 
До момента са разпитани 79 вложители, които по закон са нямали право да внасят парите си в Касата, тъй като не са били нейни член - кооператори.
 
Близнаков е действал самостоятелно, въпреки че решенията касаещи дейността на касата, е трябвало да се вземат от Общо събрание. Има подписи, че Общото събрание е решило седалището на Касата да бъде преместено в Пловдив. Няколко свидетели са заявили, че не знаят за това решение и подписите, които стоят под протокола на проведеното Общо събрание не са техни.
 
Стана ясно, че още през 2013 година Близнаков е поискал обявяване в несъстоятелност на душнишката популярна каса, но не е дал 6 хиляди лева за синдик и продължил дейността си. През март тази година в пловдивския съд отново е поискал процедура по обявяване в несъстоятелност. Въпреки това и въпреки многобройните проверки и сигнали от вложители фараонът е продължил да прибира парите им.
 
Според обвинението нито един от излъганите не е получил обещаната лихва, още по-малко главницата от нея. Според един от защитниците на фаталното семейство – адвокат Марин Марковски, Фараонът и жена му нямат вина и не са извършили никакво престъпление. Защитникът твърди, че много от вложителите са получили парите си. Последната си дума пред съда Георги Близнаков каза, че моли да го пуснат защото не смята, че е извършил престъпление и няма вина.
 
Съпругата му Ивона също моли за свобода. „Дълги години бях касиер на Касата с ясното съзнание, че върша нормално работата си. Снаха ми е болна, а аз се грижа за внучетата”, каза смирено пред съда Ивона Близнакова.
 
Изражението й обаче коренно се промени на излизане от съдебна зала и от устата й излезе грозна и вулгарна псувня.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари