Блокове в Русе осъмнаха с предупреждения от фирма "Асансьори"

12

От 1 януари 2024 г. асансьорите им няма да работят, ако на тях не се монтира предпазен щит

Русенски блокове вече осъмнаха с предупреждения, че от 1 януари 2024 г. асансьорите им няма да работят, ако на тях не се монтира предпазен щит. Крайният срок за изпълнението на тази мярка за безопасност е 21 декември 2023 г. Тя е въведена по европейски стандарт.

След 1 януари 2024 г. започват проверки от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори е издадена от Министерството на регионалното развитие.

Изискването се отнася до жилищни сгради, предприятия, институции и всички здания, които са получили удостоверение от ДАМТН за осъществяване на дейностите по поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения за придвижване между етажите на сгради.

Вече година и половина предупреждаваме нашите клиенти за новата мярка и за задължението да си монтират щит", обясни Веселин Тодоров, собственик на русенска фирма за поддържане на асансьори, цитиран от вестник „Бряг“

"Под пода на кабината се слага една метална конструкция, широка колкото шахтната врата, и запълваща дупката между кабината и шахтата. По този начин се избягва опасността човек да падне в шахтата. Ако някой заседне между етажите, и, въпреки забраната, се опита сам излезе, тогава дори и да успее да отвори вратата, няма да може да падне в шахтата надолу, защото ще има този щит. На мен ми се случи такъв инцидент с куче, което падна от 7-ия етаж - и то много голямо куче. Като заседнат в асансьора, хората са нетърпеливи сами да се освободят и да отворят вратата. И ако я отворят, вместо да слязат на етажа, падат в шахтата. Този щит прикрива дупката, в която биха паднали. Така че той защитава живеещите в сградата“, категоричен е специалистът.

Живеещите в сградата или управителят на етажната собственост трябва да заплатят за монтирането на щита. „Конструкцията струва около 360 лева за мебелна кабина – тип кабина за багаж, или около 300-320 лева за малка кабина - уточни Тодоров. - Но цените зависят от кой производител са купени и кога са купени щитовете. Понеже това го говорим от година от половина, тогава цените бяха около 200 лева. Но много малко хора изпълниха тогава препоръката и сега цените скочиха дори до 400-500 лева“.

Собственикът на фирмата предупреди, че последният работен ден, в който се слагат тези щитове, е 21 декември. “След това започват поголовни проверки и ще се правят големи актове за хиляди лева глоби от ДАМТН“, категоричен е Тодоров. Актовете са както за фирмата, която поддържа асансьора, така и за етажната собственост на сградата.

Тодоров напомня отново, че по принцип, ако заседнеш в асансьора, нямаш право сам да се опитваш да излезеш. Звъниш или на указания в кабината асансьор, или на червения бутон. „В рамките на 15-20 минути идва техник“, уверява специалистът. Най-добре е винаги в асансьора да се влиза с телефон, препоръчват пък патили от асансьорни неволи русенци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    20
    Наистина
    Една никаква тъпа ламарина дето може да се нарежиш не дай боже стане нещо .струва 300 лв с монтажа малко се изхвърлят ама монопола до това води . За качество на поддръжки да не говорим .
  • -4
    19
    Тодоров
    най-после направиха нещо смислено за асансьорите по западен образец, ама тъпите и прости българи пак се сърдят и роптаят! 80 години съветско-руска пропагандна направи българите абсолютни промити мозъци и говнари.
  • 9
    18
    Техасо
    Много кърлежи, много кръвопийци, много паразити, МНОГО НЕЩО.. След измислените "професионални" домоуправители, които се явяват чисти посредници-лапачи за НИЩО правене, сега и тези искат да се наредят на софрата! Малко ни беше преди години с монтажа на абсолютно ненужните и излижни SOS gsm-модули в кабините (при положение, че от десетилетия всеки има мобилен телефон в себе си!), сега тази простотия. Хората сме си виновни, че търпим. Лакомията и мераклиите за лесни и сигурни мангизи, скубани от овчия народ КРАЙ НЯМАТ! РS: Дистанционните водомери - СЪЩАТА РАБОТА. Справедливо е да са за сметка на заинтересования - т. е. ВиК дружествата. Ама пак дране от крайния потребител. Да не говорим, че 5 лв. кубик им е малко и ще го правят 6 лв. ЗА ВСИЧКО ТОВА НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ, ЧЕ ТЪРПИМ подобни наглости и безобразия!
  • -4
    17
    кеф цена няма
    Kато искате да се возите си плащате!
  • 5
    16
    Vinetu
    На тоя дебелак му плащаме 200 лв. такса абонамент уж поддръжка асансьор без да си мръдне пръста само плюска и дебелей 🇻🇳🤣🇹🇷
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари