Близо 60% от учениците се връщат в клас от утре

3
Министърът очаква броят им да нарасне до няколко седмици
Министърът очаква броят им да нарасне до няколко седмици Видео: NOVA

Министърът очаква броят им да нарасне до няколко седмици

Около 60% от учениците се връщат в училище от утре. Досега само най-малките - от първи до четвърти клас, се обучаваха присъствено. Щадящите тестове за малки и големи ученици са предадени на всички училища в страната в петък и събота. Учебните заведения вече трябва да имат готовност да посрещнат учениците от 5 до 12 клас.

Образователният министър акад. Николай Денков смята, че до седмица или две повече ученици ще се върнат в клас. Ключът това да се случи е, че тестването ще е веднъж седмично - в понеделник, предава NOVA.

В професионалните гимназии се обучават ученици от 8 до 12 клас. И тъй като през последния месец само най-малките се върнаха в клас, за училището по дизайн в София утре е първият учебен ден от над 2 месеца. „В петък получихме толкова тестове, колкото са и учениците в гимназията - 565 теста”, заяви Даниела Шошова - директор на ПГ по дизайн „Елисавета Вазова”.

Средно по 3 деца от паралелка имат зелен сертификат – останалите ще трябва да се тестват, за да бъдат допуснати в клас. Трима от учителите обаче няма да участват в това тестване. „Част от тях притежават зелен сертификат, но въпреки това отказват”, коментира учителка по математика. „Да, учителите не са медицински лица, но всички много искаме вече да се върнем в училище”, каза Даниела Шошова.

Най-ентусиазирани са учениците. Въпреки че е неделя, екип на NOVA среща Михаела в училищния двор. Тя е нетърпелива за утрешния ден. Тя няма зелен сертификат и въпреки притеснението си относно теста, ще се изследва.

Дебатът кои тестове са най-подходящи за големите ученици продължава. „Аз смятам, че няма никакъв проблем най-големите ученици да се тестват по другия начин. Това са щадящи тестове – не са тези, с които ви бъркат дълбоко вътре, просто се взема от носната кухина. Трябва да проведем този разговор с родителите”, заяви образователният министър акад. Николай Денков.

Когато правихме проучване какви тестове предпочитат – щадящи назални или слюнчени – те предпочетоха този вид, който министерството осигури”, посочи  Даниела Шошова.

Засега решението е всички ученици да се изследват с щадящи слюнчени тестове в клас. След утрешното тестване обаче на склад остават едва 80 хиляди броя. „Със сигурност те няма да стигнат. На нас ни трябват около 600 хиляди теста седмично, но очакванията са, че оттук нататък процесът ще бъде непрекъснат”, заяви Денков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари