Близо 5000 нови случая на рак на простата се откриват у нас годишно

0
Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-нисък е рискът от рецидив, каза проф. Асен Дудов
Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-нисък е рискът от рецидив, каза проф. Асен Дудов Снимка: Българското онкологично научно дружество

Най-коварното е, че при рак на простатата може да няма никаква симптоматика, а същевременно болестта да е в доста напреднал стадий, посочи проф.  Марин Георгиев

В България всяка година се диагностицират близо пет хиляди мъже с рак на простатата. Това каза пред журналисти проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество, предава БТА.

През 2020 г. ракът на простатата е четвъртата най-често срещана онкологична локализация в Европа и най-често диагностицираният рак в България, посочи лекарят. По думите му рискът от развитие на рак на простатата при мъжете под 75-годишна възраст се среща при един на 12 души, а рискът от смърт от заболяването преди навършване на тази възраст - при един на 103 мъже в Европа. Ракът на простатата е петата водеща причина за смърт сред онкологичните заболявания. В Европа през 2020 г. вследствие на болестта са починали 108 088 мъже.

Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-нисък е рискът от рецидив, каза още проф. Дудов.

Рак на простатата не е присъда, а ранната диагноза поставя началото на борба, която може да завърши успешно, каза проф. Марин Георгиев, председател на Българското урологично дружество. По думите му в България разполагаме с всички лабораторни и образни методи за ранна диагностика на рак на простата, които са и напълно достъпни за пациентите. При диагностицирането е нужно да се направи изследване на туморния маркер за рак на простата и ехографско изследване. PSA - простатно-специфичен антиген, е най-използваният биомаркер при рак на простатата и е неотменна част от контрола на заболяването – от поставянето на диагнозата, през проследяване ефекта на лечението, до установяването на прогресия, каза още проф. Георгиев. Здравето е отговорност и на пациента, напомни лекарят.

Най-коварното е, че при рак на простатата може да няма никаква симптоматика, а същевременно болестта да е в доста напреднал стадий, посочи още проф. Георгиев. Все по-млади пациенти се откриват с рак на простатата, което се дължи на ранната диагностика, като най-младият пациент досега е бил на 46 год. при диагностицирането си, а сега е на 51 г., допълни проф. Георгиев.

Започва информационна кампания „Моето здраве е моя отговорност“. През ноември ще бъде излъчван видео клип на екраните на станциите на метрото в София, както и на екраните в чакалните на лечебни заведения в София, Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Ямбол и Видин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари