Бизнесът прати на съд Наредбата за касовите апарати

0
Бизнесът атакува поправките в Наредба Н-18
Бизнесът атакува поправките в Наредба Н-18

Промените за "затягане на контрола" нарушават закони и правила, твърдят 43 браншови организации и фирми в жалба до ВАС.

43 браншови организации и фирми внесоха във Върховния административен съд (ВАСжалба срещу последните промени в Наредбата за касовите апарати. Инициативата е на Българската стопанска камара (БСК). Бизнесът атакува поправките в Наредба Н-18 и по същество, и заради начина, по който бяха "аргументирани" и прокарани.

Министерството на финансите и НАП изобщо не са отчели как новите изисквания за фискалните устройства и за софтуера за отчитане на продажбите ще се отразят на засегнатите -  търговци, общопрактикуващи лекари, електронни магазини, туристически агенции и др., се посочва в жалбата. 

Наредбата налага допълнителни инвестиции, като МФ и НАП "забравят", че освен разходите за нов софтуер и фискално устройство се налагат още много други - за инсталиране и интеграция на софтуера, за обучение на персонал, за създаване на бази данни и т.н. Затова има и голямо разминаване между калкулациите за необходимите разходи, направени от чиновниците, и изчисленията на фирмите от различните браншове.

Затягайки контрола, НАП на практика получава достъп до огромни масиви от данни за клиентите на търговците на дребно и на "свободните професии". Нарушават се и права на хора, които не са адресати на Наредба Н-18 - например работещите в магазина или в ресторанта, защото личните им данни се разкриват на неясен кръг, коментират жалбоподателите.

Поредните корекции на Наредба Н-18 ще принудят много фирми да прекратят дейността си. Особено засегнати ще бъдат компаниите за онлайн търговия. Ще последва "емиграция" на  бизнеси в други държави. Държавата иска да стовари допълнителни разходи на търговците, но не си дава сметка, че наред с това ще загуби приходи. Предвидените санкции са прекомерни - като запечатване на търговски обект за срок до 30 дни, и могат да докарат до фалит всеки по-дребен бизнес, особено сезонно зависимите, твърдят още авторите на жалбата.  

Не е спазено дори изискването за анализ доколко лансираните промени съответстват на европравилата. Вместо анализ за отбиване на номера е сложено едно изречение: „С проекта на наредба не се въвеждат норми на правото на Европейския съюз“, критикуват жалбоподателите. Според тях прилагането на наредба Н-18 ще отвори широко вратата за разгласяване и злоупотреби с лични данни, търговски тайни, ноу-хау и т.н. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари