Бият "шута" на ръководството на КЕВР

1
Сегашният състав на комисията ще определи цените на ток и парно, които трябва да влязат в сила от 1 юли
Сегашният състав на комисията ще определи цените на ток и парно, които трябва да влязат в сила от 1 юли Снимка: БГНЕС

През юли парламентът ще избере ново ръководство на КЕВР. Това съобщи председателят на енергийната комисия Валентин Николов

Това означава, че сегашният състав на комисията ще определи цените на ток и парно, които трябва да влязат в сила от 1 юли. Заради хаоса с предложените нови цени на парното от юли премиерът Бойко Борисов преди дни заяви, че в КЕВР ще бъдат направени промени, и допълни, че и без това мандатът на комисията е изтекъл, предаде "24 часа".

Правилата за избор на новите членове на КЕВР са приети от енергийната комисия в парламента. Все още обаче не са гласувани в зала заради извънредното положение, което забави работата на парламента. Вероятно следващата седмица правилата ще бъдат гласувани в зала. След това има 7 дни, в които парламентарните групи и депутати могат да правят предложения.

Някои от основните изисквания в закона сочат, че членовете на КЕВР трябва да имат 7 години професионален стаж в сектора на енергетиката, ВиК или право и икономика. За председателя се изискват стаж от 7 г. в енергетиката или във водния сектор.

Въпреки изтеклия мандат на сегашните членове на КЕВР те по закон изпълняват задълженията си до избор на нови. Законът позволява и досегашни членове на комисията да бъдат преизбирани, тъй като имат право на два последователни мандата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари