Бивши работници на "Спарки Елтос" поискаха обявяване на предприятието в несъстоятелност

1
Повечето от тях имат да получават между 6 и 10 заплати
Повечето от тях имат да получават между 6 и 10 заплати

Стотици бивши работници на "Спарки Елтос" АД в Ловеч поискаха обявяване на предприятието в несъстоятелност

Стотици бивши работници от най-голямото ловешко предприятие - "Спарки Елтос" АД, се събраха пред Инспекцията по труда в Ловеч с настояване дружеството да бъде обявено в несъстоятелност. Повечето от тях имат да получават между 6 и 10 заплати.

По предложение на ръководството на предприятието работниците са започнали масово да напускат в края на октомври м. г. Според тях фирмата им дължи около 3 милиона лева за заплати.

Директорът на Инспекцията по труда Митко Митев поясни, че предприятието е в тежко финансово състояние от 2017 г. Оттогава до момента са установени около 4,6 милиона лева, които не са изплатени в срок, а от тях, след намесата на Инспекцията, работниците са получили 4,1 милиона лева. Според Митев 550 хиляди лева са неизплатените към момента възнаграждения на 500 работници.

"След пролетта на 2019 г. "Спарки" спря да изплаща забавените трудови възнаграждения, през ноември Инспекцията по труда упражни своето правомощие, дадено ни от закона, и внесе искова молба в Окръжния съд за обявяване на несъстоятелност по реда на търговския закон", заяви пред БТА Митко Митев. Той добави, че тази молба временно е изтеглена по настояване на ръководството на дружеството, както и от Българската банка за развитие, които са предоставили уверение, че в момента върви процес на преструктуриране и търсене на стратегически инвеститор, за да бъде оздравено предприятието. Резултатите се очакват до средата на февруари. Ако това не стане, отново ще бъде поискана несъстоятелността на дружеството, за да могат ощетените работници да получат възнагражденията си от гаранционния фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".

Работниците заявиха, че ще изчакат работодателят да изпълни поетите ангажименти към Инспекцията до 3 февруари /понеделник/, след което отново ще настояват за обявяване в несъстоятелност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари