Бивш военен убива с куршуми за глиган момче

0
17-годишният Велин Дамянов  е прострелян в гръдния кош
17-годишният Велин Дамянов е прострелян в гръдния кош Снимка: 24 часа

17-годишният Велин Дамянов-Жабата е прострелян в гръдния кош в хладилното депо “Подуяне”, докато прескачал оградата

В студения съботен следобед на 2 март 2013 г. жандармерията е вдигната по тревога. Тежковъоръжени полицаи с щитове и каски обграждат хладилното депо в столичния кв. “Подуяне”, пише 24 часа.

Причината е, че повече от 200 роми от кв. “Христо Ботев” са обсадили централния вход на индустриалния комплекс и се готвят да нахлуят в двора, за да линчуват един от охранителите на обекта.

Минути по-рано те са узнали, че един от техните младежи – 17-годишният Велин Дамянов-Жабата, е убит в депото, а друг 18-годишен е с огнестрелни рани в “Пирогов”.

Пред оградата са целите родове на момчетата – майки, бащи, братя, братовчеди, дори 5-годишната сестричка на Жабата. На талази прииждат още жители на кв. “Христо Ботев”, някои от които дори не са много наясно защо са там, но са дошли до подкрепят съкварталците си.

Близки на Велин са разпънали плакати в Съдебната палата.

Майката и лелята на раненото момче звънят през секунди в “Пирогов” на други роднини, които пътуват към болницата.

За да не се стигне до сблъсъци, идва висшѝ полицейски шеф, който да убеди ромите, че убиецът ще бъде разкрит и предаден на правосъдието. Тогавашният шеф на отдел “Тежки престъпления срещу личността” в националната полиция Михаил Наумов дълго увещава ромите да се приберат по домовете си.

Пред депото става ясно, че задържан за убийството е 53-годишен бивш военен, един от охранителите на обекта. Ромите го наричат Кучкаря, защото обичал кучетата. Описват го като мъж, който ходи с камуфлажни дрехи, но не му знаят името.

Две години и половина след екшъна в хладилното депо разследването за смъртта на Велин Жабата приключи.

На съд отива охранителят Петко Еленков

Лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев успокоява роднините на убития младеж.

Делото срещу него ще тръгне на 27 октомври в Софийския градски съд. Бившият военен има две обвинения – едното за убийството на Велин Жабата и второто за неправилно съхраняване на огнестрелно оръжие и боеприпаси в дома си, открити при претърсването на апартамента му.(Виж карето долу.)

 

На 2 март 2013 г. предобед четирима младежи от кв. “Христо Ботев” се отправят към хладилното депо на ул. “Майчина слава” , за да събират желязо. 17-годишният Велин Дамянов и приятелите му Камен Янков, Богомил Димитров и Спас Каменов прескачат оградата и се вмъкват в двора, пише в обвинителния акт срещу охранителя, внесен от Софийската градска прокуратура.

Четиримата добре познават района, защото и друг път са събирали желязо вътре.

Според роднините им това не е кражба, защото събират само ненужни стари ламарини, а и се прави със знанието на охранителите.

Тръгват към т.нар. холандски склад, в който влизат, като се промушват през отвор.

В другата част на склада на обход е един от охранителите – Ангел Баров, който се движи по бетоновата пътека.

Жандармерия пази депото, за да не нахлуят ромите. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Той чува шум откъм вътрешността на халето и поглежда през процеп, за да провери какво става. Баров вижда младежите надвесени над земята.

По радиостанция предупреждава колегите си за нарушителите и продължава по бетоновата пътека покрай халето.

Стреля със служебния си сигналногазов пистолет, марка “Екол”, четири пъти във въздуха.

Колегата му Петко Еленков чува стрелбата и се насочва към склада, макар че в служебните му задължения не влиза охрана на хладилното депо, а само организация на работата на другите гардове.

Около 11,10 ч Баров стига до края на халето и вижда четиримата да бягат към оградата и да се опитват да се покатерят по нея.

Петко Еленков, който вече е близо до мястото, насочва пушката помпа “Маверик”, която носи със себе си

Тя е заредена с ловни патрони, снарядени със сачми. Подобни оръжия се използват и от ловците. При стрелбата той уцелва в гръдния кош Велин Дамянов-Жабата и Камен Янков, който е улучен в двата крака и в дясната част на седалищната област.

Двамата им приятели успяват да прескочат оградата и да се измъкнат невредими. Затичват се към кв. “Христо Ботев”, за да съобщят на махалата за случката.

Поразените от куршуми Велин и Камен падат на земята.

Жабата обаче успява да се изправи и побягва. Аверът му остава да лежи до оградата. Охранителят Баров го приближава, вдига го и му нарежда да тръгне пред него. Така в индианска нишка по бетоновата пътека един след друг се движат гардът, раненият Камен, който едва-едва куцука, и бившият военен Петко Еленков.

Тримата стигат до пост 1 на бариерата на локомотивното депо, където Камен е окован с белезници. Петко Еленков си тръгва със служебния сив опел, паркиран близо до бариерата.

Майката на Велин Елена Дамянова пред оградата на депото минути след като е научила, че синът е убит.

В това време отделилия се на стотина метра Велин Жабата пада на замята, близо до ремонтното хале на дело “Подуяне”.

В 12 ч охранителите подават сигнал в дежурната част на полицията за простреляно момче.

Полицаите се отзовават веднага и при огледа на мястото разбират, че има и второ простреляно момче, което лежи неподвижно до ремонтното хале на депото. Повиканият екип на Бърза помощ само установява, че в 12,37 ч младежът вече е мъртъв, а раненият Камен е откаран в “Пирогов” с много сачми в долната част на тялото.

Според медицинската експертиза причината за смъртта на Велин Жабата са огнестрелните рани, причинени от сачми в гръдния кош. Те са увредили сърцето и белите дробове. Освен острата кръвозагуба има и изливи на кръв в гръдната кухина. От тялото са извадени сачми, разпределени в 4 броя контейнера

Според ромите Еленков е изведен от страничен вход от негови колеги, които предугаждат, че след минути махалата ще се събере пред депото.

В късния следобед бившият военен е задържан и престоява в ареста една година по обвинение в убийство. През октомври 2014 г. е освободен срещу 5000 лв. гаранция. Пускането му от ареста предизвика бурната реакация на ромите.

Според една от версиите, които обаче така и не бе доказана по време на разследването, не той е стрелял с пушката помпа.

Каква е истината и какво наказание ще получи охранителят, предстои да решава съдебният състав с председател Ани Захариева.

Държал пистолета си в гардероб на терасата, а не в каса

В хода на разследването Петко Еленков се сдобива и с второ обвинение. То е затова, че не е съхранявал правилно личното си оръжие. След смъртта на Велин Жабата, когато полицаите отиват да правят претърсване в дома на Еленков, те откриват законно притежаван пистолет CZ и 10 броя патрони. Вместо в специална метална каса оръжието и боеприпасите са в гардероб, който се намира в остъклената тераса на дома му, без да са заключени.

Предстои по делото да бъдат разпитани 20 свидетели, колеги на Еленков, и приятелите на двамата младежи, които са били с тях в депото на 2 март 2013 г.

13 вещи лица също са призовани в Софийския градски съд. Те ще трябва да обяснят причините за смъртта на младежа. От особено значение за делото е балистичната експертиза, която да каже с какво оръжие е убит Велин. 

Ромите плашат с линч, приятели на охранителя го бранят

При изключително засилени мерки за сигурност са минавали досега всички дела, на които Петко Еленков е искал да излезе на свобода.

Във фоайето и пред Съдебната палата в София са се струпвали десетки жители на кв. “Христо Ботев” с плакати, на които най-често пише “Убиец на деца”.

Колеги на Еленков от армията и от охранителната сфера също идват в съда, за да го подкрепят. Двете групи винаги са разделяни от кордон полицаи, за да не се стигне до сблъсък.

Поради огромния интерес към делото дори и достъпът до съдебната зала е ограничен и са пропускани равнопоставен брой слушатели от двете страни - по двайсетина до запълване на седящите места.

Вероятно тази практика ще остане и по време на самото дело, на което се очаква близките на Еленков и Жабата отново да изпълнят Съдебната палата.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари