Битовата престъпност в Русенско е намаляла?

1
От русенската полиция отчетоха, че през последните години сигналите за битови кражби са намалели
От русенската полиция отчетоха, че през последните години сигналите за битови кражби са намалели Видео: БНТ Русе

Кметовете на малките населени места и полицаите в Русенско правят списъци и наблюдават възрастните и самотно живеещи хора с цел превенция - за да не ги нападнат или оберат.

Статистиката показва, че април и май са месеците, в които постъпват най-много жалби за посегателства в домовете. От русенската полиция обаче отчетоха, че през последните години се намалели сигналите за битови кражби по селата, предаде БНТ Русе.

65 са малките населени места на територията на Русенска област. От началото на годината са подадени 43 сигнала за кражби. Най-често това били необитаеми къщи или останали без надзор през зимата. Камери на възлови места – това е един от начините за справяне с проблема. В град Сливо поле голяма част от тях са поставени на главни улици, със засилен трафик. Имат и проект за инсталиране на нови 200 камери в цялата община.

Валентин Атанасов – кмет на Община Сливо поле
„Тази година ще търсим възможност, дано се отвори такава. Имаме намерение да наситим общината с камери, защото има места като детски ясли, детски градини, учреждения и други, където видеоконтролът е хубаво да присъства.”

Въпреки статистиката, че намаляват битовите престъпления, хората по селата не са съвсем спокойни. Според тях само видео наблюдението не е достатъчно:

„Да има полиция на място, да, то е най-важното нещо."

От полицията казват, че периодично, по график, се правят обходи на малките населени места. И се работи с криминалния контингент.

Комисар Божидар Петков – началник на отдел Охранителна полиция
„И се стараем да бъдем навсякъде, макар че невинаги достигат сили и средства за качествени обходи за присъствие в малките населени места.”

Апелът към гражданите е да бъдат активни и когато установят нарушение, което лично ги засяга или за техни съседи, да подават сигнали на тел. 112.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари