Безработицата в Русенско намалява

0
Кой професии са най-търсените
Кой професии са най-търсените Снимка: Dunavmost

Кой професии са най-търсените

Равнището на регистрирана безработица през м. септември в област Русе намалява на 4,2%. Спадът на годишна база е с 0,5 п.п. Равнището на регистрираната безработица в страната през септември 2022г. е 4,2%.

Регистрираните безработни от област Русе (в бюрата по труда в Русе, Бяла и Ветово) през месеца намалява – 4291, което е със 147 лица по-малко спрямо месец септември и с 570 лица или с 11,7% по-малко в сравнение с година по-рано, пише Русе Медиа.

По общини регистрираната безработица в абсолютен брой и относителен дял има следния вид: най-високо е равнището на безработица в община Ветово – 18% /730/ следват общините Ценово – 15,9% /282/, Борово – 15% /233/, Две могили – 11% /375/; Бяла – 9,3% /447/, Сливо поле – 5,4% /183/, Иваново – 4,1% /117/ и най-ниско в Русе – 2,4% /1924/.

През м.септември 2022 в трите ДБТ в областта са регистрирани нови 511 безработни лица. Те са с 43 по-малко от предходния месец. Регистрирани са и 14 търсещи работа лица от групите на заетите, учащите и пенсионерите.

През м.септември броят на започналите работа регистрирани безработни е 399. На работа са постъпили и 2 лица от групата на учащите. През месеца най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработващата промишленост-24%. Следват търговията-14,4%, образованието-14,4%, селското стопанство-5,1%, държавното управление-5,1% и др.

През септември 86,4% от започналите работа са устроени в реалната икономика. Други 54 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места – 28 по мерки за заетост, 17 по програми за заетост и 9 по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР).

Заявените работни места на първичния пазар на труда в област Русе през септември са 431. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (55%). Следват търговията (6,3%), административните и спомагателни дейности (5,3%), хуманното здравеопазване (4,2%), строителството (3,2%), хотелиерството и ресторантьорството (2,3) и др.

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: преподаватели, продавачи, машиностроители, персонал полагащ грижи за хората, оператори на стационарни машини и съоръжения, работници в добивната и преработваща промишленост, металурзи, работници по производство на храни и облекло и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Гост
    Дали е заради намалялото работоспособно насление, спрямо 2011, когато градът е бил с близо 150 хил души население, а сега е с 25 хил по-малко?
  • 9
    2
    Злобар
    Абсолютна глупост ! Не само аз но и стотици други безработни вече не отиват да си губят времето в бюрото по труда.
  • 9
    1
    Не всичко
    В Русенско намалява, заплати, население, и т.н - да, а други неща се увеличават.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари