Без паника!

3
Нормално е да ни е страх от неизвестното, особено в ерата на свръхинформираност, в която живеем
Нормално е да ни е страх от неизвестното, особено в ерата на свръхинформираност, в която живеем Видео: bTV

В края на тази драматична за света седмица, коментарът ще започне с факти и числа, които някак си трудно си проправят път сред страха от неизвестното, който изпитват много от нас. Докато масовата психоза се разпростираше из държави и цели континенти, 41%, тоест около 37 000 души от общия брой на заразените с коронавирус в Китай, бяха освободени от болниците. Напълно здрави. Само в четвъртък са били изписани близо 4 000 души.

Данните, които Световната здравна организация предоставя на света показват, че при 80% от случаите на заразени, вирусът минава леко. Дори много хора го карат на крак, което логично обуславя бързото му разпространение из цялата планета. Просто 80 на всеки 100 души не му обръщат особено внимание и си го препредават, защото го приемат като сезонен грип, или настинка. Инкубационният период от 14 дни също помага на този процес. Това означава, че ако всички, които не му обръщат внимание все пак се тестват и бъдат регистрирани, статистически процента на смъртност рязко ще спадне. Колкото и да се вълнуваме в момента, ще видите как само след няколко дни истерията около новия коронавирус ще започне да спада.

Както се случи през 2015 г., когато в Южна Корея от Саудитска Арабия се появи Близкоизточния респираторен синдром - MERS. Тогава по стечение на обстоятелствата бях в Сеул и за първи път чух думата коронавирус. Видях с очите си ужаса и паниката, началото на новинарските емисии по света. Стотиците хиляди, които веднага сложиха маски в 10-милионния град и невъзможността да си купиш дори сапун за ръце от аптеката. Независимо къде се намираме, ние хората реагираме по сходен начин на неизвестното. И това не е само български феномен. Няма какво да се подиграваме на хората с маски, или на тези, които изкупиха брашното и лещата от магазините и мъкнеха цели тенекии със сирене. Ще си имат за години напред да си ядат, само да са живи и здрави. Само, моля ви, не се презапасявайте с противовирусни препарати, защото в момента има грип, който сваля децата и за тях няма да останат лекарства. А това е наистина опасно. Когато през 2015 г. избухна истерията с MERS, се оказа, че този вирус се предава по-трудно, защото е много по-тежък. Броят на хората, които го караха леко беше драстично по-малък, което ограничи разпространението му. Просто заразените не бяха в състояние да извършват ежедневните си дейности и да се движат сред другите. Този коронавирус все още е активен в някои части на света. От 2012 г. насам, заразените са 2494 в 27 държави, 858 души са починали, което говори за смъртност от над 30%. Но ситуацията беше овладяна. Всичко постепенно се успокои. Дали ще се случи същото и с новия коронавирус?

Ако се държим трезво и слушаме не вътрешния си страх, а думите на експертите, които наистина разбират - има два варианта. Разпространявайки се, вирусът да загуби силата си, както се случи с MERS. И втори вариант - да изградим имунитет срещу него и той да се присъедини към щамовете, които ни атакуват всяка година. Вече има достатъчно данни, че 41% от заразените в Китай вече са изписани напълно здрави. 81% от тези, които все още са в болниците имат леки проявления на грип. Ще ви покажем такава жена в "Роуминг". Тя ще се включи от епицентъра на заразата - провинция Хубей, в Китай. Нормално е да ни е страх от неизвестното. Особено в ерата на свръхинформираност, в която живеем. Но в крайна сметка, в момента не трябва да психясваме. Защото това е не по-малко опасно от всеки грип.

Светослав Иванов / bTV

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари