Без напредък по казуса с идентичността на Гоце Делчев

0
Това остава като задача в бъдеще, заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия
Това остава като задача в бъдеще, заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия Снимка: БГНЕС

Нямахме нито възможност, нито време да напреднем по въпроса за Гоце Делчев. Това остава като задача в бъдеще“, заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, предаде репортер на БГНЕС.

На въпрос за идентичността на Гоце Делчев, проф. Димитров заяви категорично: „Не ние определяме идентичността на Гоце Делчев, той сам се е определил както и цялото негово семейство“.

Неговият колега, съпредседателят на комисията от македонска страна, проф. Драги Георгиев заяви, че има работен текст по този въпрос, но не пожела да каже какъв е той.

Обсъдихме въпроса с Гоце Делчев имаме на масата нови предложения и идеи, които бяха дискутирани и ще продължат да бъдат тема на разговор на комисията и на следващата среща в София“, каза Георгиев.

Проф. Ангел Димитров добави: „Не очаквайте от нас някакви сензации. Ние не водим преговори, а научна дискусия.

На няколко пъти Драги Георгиев се опита да сложи край на изявленията с твърдението, че те не са там да дават уроци по история.

Проф. Ангел Димитров даде следната оценка на продължилите два дни разговори: „Тези два дни, в които се проведоха разговорите на Смесената комисия, приличат на времето навън – сиво е, повече облаци, малко дъжд от време на време се появи за кратко слънце. Това, което свършихме като резултат е една мъничка крачица напред. Аз не бих я нарекъл крачица”.

Драги Георгиев обяви, че до края на годината е договорено провеждането на още една среща на смесената комисия, а през следващата година ще се проведат още пет.

На въпрос на македонските журналисти какво ще каже на българските политици за резултатите от срещата, проф. Димитров заяви: “Ще ми бъде трудно да дам положителен отговор, ще кажа това, което е било”.

Попитан как резултатите от работата на комисията ще се отразят на решението за започването на преговори за членство в ЕС на РС Македония, което се очаква да бъде взето през ноември, проф. Димитров каза: „Аз ще кажа това, което е било, а тези, които трябва да вземат решение, те ще си направят оценките“.

Той категорично подчерта, че въпросът за македонския език не е бил обсъждан от комисията, защото тя е историческа и това не влиза в нейната работа, а е работа на филолозите. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари