Бели ваксини за черни дни

0
От щаба кътат ваксини за втората доза на медиците на първа линия
От щаба кътат ваксини за втората доза на медиците на първа линия

От щаба кътат ваксини за втората доза на медиците на първа линия

Прибран човек е българинът. Отколе е научен да пести, да пази, та да има, ако се наложи... Правилото се прилага неотменно, независимо за какво иде реч. Зададе ли се някакъв катаклизъм - българинът тича да се запаси. Къде с олио, къде с тоалетна хартия... И дипли бели пари под тюфлека за черни дни, пише Павлина Живкова за вестник Труд.

Сега по същия почин действат шефовете на имунизационния щаб и с ваксините срещу опасния вирус. След като стана ясно, че засега единствената ваксина, която получи европейско разрешение, може и да не стигне навреме до всички, които я чакат, щабарите решиха да кътат втората доза. Логиката им е, че така ще бъдат гарантирани първите около 5 000 българи - основно медици от първа линия с две дози. В инструкциите нищо не пише какво би станало, ако втората доза бъде поставена не след 21 дни, а след 30 или 40 дни. Знае се обаче, че и първата създава имунитет - около 80%.

Великобритания, Белгия, Канада са решили, че този имунитет е напълно достатъчен и са решили да имунизират еднократно. За да обхванат повече хора. Нали стремежът е колективен имунитет?

В България, очевидно е по-лесно да се прави друго. Ваксинационният щаб залага на различна, но типично нашенска философия. Така че да имаме бели ваксини, за черни дни!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари