Белгия наложи погрешка карантина на българи

0
Изненадата за пътуващите беше голяма
Изненадата за пътуващите беше голяма

Изненадата за пътуващите беше голяма

Пътуващите със самолет за Белгия на 1 септември българи от Югозападен район, където се намира и София, масово получиха текстово съобщение на телефоните си, че пристигат от червена Ковид-19 зона и трябва да се самоизолират за 14 дни.

В ново съобщение белгийските власти изпратиха и уникален код-направление за теста, което ги поставя директно в системата за Ковид-19 проследяване. Оказа се обаче, че е станала грешка, пише Монитор.

Изненадата за пътуващите беше голяма, тъй като повече от седмица Югозападен район е в оранжевата зона на списъка, представен на уебсайта на Външното министерство на кралството. За страните и регионите, които белгийските власти са поставили в оранжевата зона 14-дневната карантина и тест, направен в Белгия, са препоръчителни, а не задължителни.

Според същия сайт от 3 септември вече няма нито един български регион в червената зона. При всички промени относно поставянето на регионите в България в една от трите зони, белгийските власти официално уведомяват и българските си колеги. Вероятно фалшивите съобщения, които бяха генерирани масово, се дължат на проблеми със системата.

Оставането вкъщи за 14 дни и тест обаче важи за хората, идващи от страни и региони обозначени в червената зона и според регулацията в кралството по време на карантината може да се излиза навън само в изключителни случаи - за посещение при лекар, за покупки в аптека или супермаркет. Всяко друго напускане на дома или приемане на посетители, се забранява. При пренебрегване на тези разпоредби глобите са солени.

На летище Завентем в Брюксел център за тестване все още няма. От информацията на летището дават уебсайт https://www.info-coronavirus.be/nl/testen/, където пътниците могат да потърсят информация за лаборатории за тестване. Тези лаборатории работят само с предварително записване, а някои изискват и направление от личен лекар, независимо от кода, които е получен в текстовото съобщение. Цените за теста варират.

Всъщност всички, на които предстои пътуване в Белгия, трябва да попълнят и изпратят 48 часа преди пътуването специален формуляр за локация на пътници, които е публикуван на страницата на Белгийското външно министерство. В него пътникът трябва да посочи имената си, номера на личната си карта, номера на мобилния си телефон, номера на полета, с които ще пристигне, запазеното място, както и къде ще отседне в Белгия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари