БДЖ пуска 30 спални вагона за лятото

0
Обмислят и да възстановят услугата „превоз на леки автомобили с нощните влакове до морето“
Обмислят и да възстановят услугата „превоз на леки автомобили с нощните влакове до морето“

„БДЖ-Пътнически превози“ подготвя пускането в експлоатация на всичките си 30 спални вагони от началото на летния туристически сезон.

Това обясниха от жп превозвача след запитване на Economic.bg. Става въпрос за спалните вагони, произведени по поръчка от турската компания „Тюркие вагон санайъ А.Ш. Тювасаш“ и пуснати в експлоатация по жп мрежата на страната преди почти 7 години.

От 30-те турски спални вагона в момента 16 са в експлоатация по трите основни направления, обслужвани от нощните влакове на компанията – София-Русе, София-Бургас и София-Варна (съответно през Горна Оряховица и през Казанлък).

Други 5 вагона са в технологичен резерв – т.е. чакат в готовност при появата на технически проблеми в някой от останалите да бъдат включени в съответната композиция.

3 спални вагона се подготвят за среден ремонт, а други 4 чакат резервни части, обясниха още от жп превозвача. Сериозен проблем за 30-те вагона се оказали интеркомните уредби, чийто платки давали много дефекти и трябва да се поръчват и доставят от чужбина.

От останалите два спални вагона единият е в текущ ремонт, а другият – в карантинен период след химическата му обработка за дървеници, поясниха още от компанията.

Припомняме, че доставката и пускането в експлоатация на 30-те турски спални вагона, тип TVS 2000, навремето се превърна цяла одисея за „БДЖ-Пътнически превози”. След обществена поръчка договорът за производството им беше сключен с избрания доставчик „Тюркие вагон санайъ А.Ш. Тювасаш” на 17 декември 2010 г., а общата стойност на поръчката – 32.2 млн. евро без ДДС. Производството и доставката на вагоните се забави, в резултат на което БДЖ си удържа 7.89 млн. лв. неустойка от турската компания. Доставяните у нас на порции през 2012 г. турски спални вагони се оказаха непригодни за експлоатация извън жп мрежата на България, при това - с немалко технически проблеми. След повече от 9-месечно отстраняване на авариите от производителя и сертифициране на вагоните от ИА „Железопътна администрация” те бяха пуснати в експлоатация в средата на 2013 г. Само след няколко месеца пет от тях бяха спрени пак поради технически отказ.

Иначе вагоните като проект не са лоши, но изпълнението им не е много качествено, обясни инженер от вагоно-ремонтния завод в Дряново. Пет от тях са специално пригодени за хора с увреждания, а всичките са оборудвани с информационна система, с климатична инсталация с индивидуално регулиране на температурата и други екстри.

Освен това ръководството на „БДЖ-Пътнически превози“ обмисля и да възстанови услугата „превоз на леки автомобили с нощните влакове до морето“. Преди няколко години тя беше много популярна сред пътниците и печеливша за компанията, тъй като доставяше летуващите заедно с автомобилите им отпочинали от София почти до плажа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари