БЧК в Русе е подпомогнал близо 34 000 души през 2022 г.

0
незабавна хуманитарна подкрепа
незабавна хуманитарна подкрепа Снимка: Областната администрация - Русе

Незабавна хуманитарна подкрепа са получили 4.5 пъти повече души спрямо 2021 година

Областната организация на Българския червен кръст /БЧК/ – Русе отчете извършеното през изминалата година. Това се случи днес в зала „Европа“ на Доходното здание, а сред официалните гости на събитието бе и областният управител Анатоли Станев. „Смея да твърдя, че реализираните дейности от екипа на БЧК и доброволците, са пример за изключителен професионализъм и отдаденост. Благодаря Ви за ползотворното сътрудничество през годините. Вярвам, че то ще продължи да бъде надграждано в полза на обществото“, каза той и определи БЧК в Русе като еталон за институционално партньорство. „Нека и занапред бъдем заедно в името на доброто и хуманността! Не спирайте да подхранвате съпричастността и милосърдието на все повече русенци! Бъдете здрави, силни и все така отговорни! Сигурен съм, че днес изпитвате чувство на удовлетвореност и професионална гордост!“, допълни още Станев.

Само през миналата година БЧК – Русе са подпомогнали близо 34 000 души, което над 4.5 пъти повече отколкото през 2021-а. Около 33 500 от тях са били украински граждани, търсещи закрила. Със съдействието на Областната администрация, местната власт и БЧК бяха организирани пунктове за незабавна хуманитарна подкрепа и информация както на ГКПП „Дунав Мост“, така и на централна ЖП гара Русе. Отделно 100 деца в неравностойно положение също са получили подкрепа. Подобно съдействие е било оказано и на повече от 50 възрастни, самотни и болни хора. Редовно се провеждат и консултации за насочване на целевите групи за отпускане на социални помощи и предоставяне на социални услуги. Обучения се правят и за превенция на водния и пътния травматизъм, както и на социално значимите заболявания, сред които диабет и високо кръвно налягане. Отделно около 1900 души са преминали специализирани курсове за първа долекарска помощ при бедствия, аварии и катастрофи. По инициатива на възрастните доброволци за седма поредна година бе организиран Коледен благотворителен базар за деца в нужда. Събраните средства през миналият декември възлизат на обща стойност 5505,87 лева, което е с над 1200 лева повече спрямо 2021-а година. Отделно са били набрани и още 14 300 лева. На над 7800 лева възлизат целевите дарения, а набраните средства от кампании са близо 12 000 лева. Осъществени бяха и две кампании, насърчаващи доброволното и безвъзмездно кръводаряване, както и такива, посветени на донорството и подпомагането на трансплантации.

Благодарение на добрата координация с местното РЗИ в Центъра за подкрепа консултации и социално включване на бездомни и скитащи лица към Областния съвет на БЧК – Русе бе разкрит мобилен пункт за ваксинация срещу Ковид – 19. Общо 12 потребители на Центъра бяха имунизирани, като съществена заслуга има д-р Елисавета Светославова.

Не по-малко внимание през 2022-а бе отделено и на мероприятия с акцент за привличане на повече съмишленици към дейността на организацията. На 25-и октомври миналата година по идея на председателя на Общинския съвет на БЧК – Русе Алисе Муртезова бе организиран музикално–образователен пърформънс, посветен на 144 – тата годишнина от създаването на Българския червен кръст. В знак на признателност председателят на русенската червенокръстка организация – доц. д-р Стефко Бурджиев връчи благодарствени грамоти на 23-ма корпоративни и институционални дарители, оказали подкрепа на бягащите от войната украински граждани. Сред отличените бе и екипът на Областна администрация – Русе.

От БЧК активно работиха и по редица проекти, като сред тях имаше и много международни. Акцентът беше поставен предимно върху мениджмънта на бедствията, като на територията на почти всички общини от региона се проведоха специализирани занятия. От БЧК оказаха и първа психологична помощ на работещите в завод „Лубрика“ след взрива на цистерна там.

Няма как да не бъде отбелязана и активната роля на председателя на Областния съвет на БЧК доц. д-р Стефко Бурджиев, директора на секретариата на областния съвет на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова, както и на председателя на Общинския съвет на БЧК – Русе Алисе Муртезова за постигнатите отлични резултати.

На събитието днес присъстваха още председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев, началниците на Регионалната здравна инспекция, Районен център – 112 и Регионалното управление на образованието съответно доц. д-р Александър Парашкевов, дм, инж. Полина Трендафилова и д-р Росица Георгиева, още редица ръководители и представители на държавни и местни и институции, заместник-ректорът на Русенския университет проф. д-р Пламен Даскалов, както и генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов, който има съществена роля при преодоляването на различни кризисни ситуации в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари