Стопаните в Русенско могат да получат обезщетение за измръзнали култури

0
Право на помощ имат земеделци с напълно пропаднали площи
Право на помощ имат земеделци с напълно пропаднали площи Снимка: Dunavmost

5 са бедствията, които са регистрирани в страната през този стопански сезон

Със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев одобриха настъпилите неблагоприятни климатични събития във връзка с Държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природно бедствие.

През тази година стопаните са пострадали от пет неблагоприятни събития - измръзване/слана, пороен/проливен/продължителен дъжд, наводнение, градушка и суша (засушаване), пише Агрозона.

Измръзване/слана е регистрирано в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София област, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол при културите: рапица, бадеми, кайсии, сливи, орехи, праскови, вишни, дюли, ябълки, круши, череши и лешници.

Пороен/проливен/продължителен дъжд е обявено в областите Добрич, Перник, Силистра, София област и Шумен за културите: пшеница, царевица, слънчоглед, картофи, череши, сливи, ябълки и вишни.

Наводнение е регистрирано в областите Велико Търново, Видин, Враца и Монтана за културите картофи, копър, дини, пипер на открито и домати на открито.

Градушка е имало в областите Добрич, Плевен, Силистра и Сливен за мека пшеница, зимен ечемик, царевица, ягоди, дини, сливи и кайсии.

Суша или засушаване е обявено за област Силистра за рапицата.

Земеделските стопани с напълно пропаднали площи от посочената области земеделски култури имат право на подпомагане съгласно условията за държавна помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природно бедствие, се казва още в заповедта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ДО КОМЕНТАР 2
    КОЙТО НАПИШЕ КОМЕНТАР НОМЕР 2 МУ ПЪРДЯТ В УСТАТА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари