БЧК оказва помощ на пострадалите в Лъвино

0

Психолози от Разград и Русе са на място и оказват психологическа подкрепа на пострадалите

Екипи на Българския Червен кръст (БЧК) работят на терен в исперихското село Лъвино, което пострада сериозно от бурния ураганен вятър вчера. Доброволци и служители, както и психолози на БЧК в Разград и Русе са на място и оказват психологическа подкрепа на пострадалите. Днес и утре ще бъде извършена оценка на нуждите, като БЧК е в готовност да подпомогне най-засегнатите жители на селото, съобщиха от пресцентъра на хуманитарната организация.

За БТА директорът на секретариата на Областния съвет на БЧК в Разград д-р Милена Кехайова обясни, че девет специалисти от доброволните екипи за работа при бедствия на БЧК в Разград и Русе разговарят с всеки, който има нужда от психосоциална подкрепа.

„Работи се също и с децата в пострадалите семейства, което е много важно за намаляване на напрежението и стреса вследствие на преживяното“, посочи д-р Кехайова. Тя изказа благодарности на представителите на БЧК в Исперих за активното им участие в дейностите по подкрепа, както и на доброволците от младежката червенокръстка организация за включването им в разчистването на отломките след природното бедствие. Благодарности отправи и към всички институции в областта и общината за подкрепата, която оказват.

Д-р Кехайова заяви, че по-късно днес БЧК ще раздаде храна и минерална вода на семейства, които са съобщили, че имат нужда да им се помогне.

„Ситуацията е тежка, щетите за хората са огромни. За радост няма жертви, което е добре за цялата общност. Хората в селото имат нужда главно от строителни материали“, заяви директорът на секретариата на Областния съвет на БЧК в Разград.

Десетки хора се обединиха в помощ на пострадалите след природното бедствие в исперихското село. Доброволци от различни населени места помагат в разчистването на пораженията от бурята.

Община Исперих откри дарителска сметка за възстановяване на щетите в село Лъвино. Всеки желаещ да се включи в кампанията и да дари средства в помощ на пострадалите, може да го направи на откритата сметка на Община Исперих.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова, заедно с управляващите Агенцията по заетостта (АЗ), Агенцията за социално подпомагане (АСП), фонда „Социална закрила" ще посетят на 6 ноември Разград и региона на Североизточна България, който пострада от силните ветрове в събота. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари