Бъзън на бунт срещу антена на мобилен оператор

3
600 души от Бъзън се подписаха срещу монтирането на клетка на мобилен оператор в центъра на селото
600 души от Бъзън се подписаха срещу монтирането на клетка на мобилен оператор в центъра на селото Видео: БНТ

Жителите на русенското село Бъзън не желаят в центъра на селото да бъде монтирана клетка на мобилен оператор.

Хората се страхуват от облъчване и предлагат съоръжението да бъде поставено в покрайнините на населеното място.

Близо 600 души, които живеят в село Бъзън, се подписаха срещу монтирането на клетка на мобилен оператор в центъра на селото, излъчи БНТ.

По проект антената трябва да се постави върху помещението, където се намира местният хранителен магазин. Хората се страхуват от вредното облъчване на клетката, но не е ясно дали исканията им ще бъдат чути. Какви са аргументите на двете страни в конфликта?

Хората от селото твърдят, че собственик на сградата е Пенка Пеева. Тя вече е сключила предварителен договор с мобилния оператор на покрива да се постави антена, защото замерванията са показали, че именно на това място сигналът е най-добър. Жителите на Бъзън обаче не са съгласни с разполагането на апаратурата.

„Против съм. Били вредни, затова съм против”, каза Нури Акив, жител на Бъзън.

Против съм, защото имало облъчване, много малки деца има тук”, каза Тодорка Иванова.

Жителите в Бъзън са категорично против, защото става въпрос за сграда в центъра, където е съсредоточен животът и играта на всички наши деца”, каза Василена Цанкова, кмет на с. Бъзън.

Жителите в село Бъзън предлагат съоръжението да бъде поставено в покрайнините на населеното място, далече от къщите. От мобилната компания отговарят, че там сигналът няма да е достатъчно качествен. Те твърдят, че изграждането на базова станция в центъра на селото няма да е опасно за населението.

Ние спазваме всички нормативни наредби, така че съоръженията да не застрашават здравето на хората. Това, че е сложена клетката върху хранителен магазин, изобщо не значи, че ще облъчва хората”, каза Георги Андреев – представител на мобилния оператор.

От мобилния оператор заявиха още, че засега поставянето на антената е още на етап „инвестиционно намерение”, че процедурата е дълга и изисква одобрението на няколко инстанции – регионалната дирекция за строителен контрол, регионалната екоинспекция и районния център по здравеопазване.

Въпреки уверенията на мобилната компания, че законът ще бъде спазен и няма да бъде застрашено здравето на хората, жителите на Бъзън се надяват процедурата по изграждането на станцията да бъде спряна. Ако това не се случи, те са готови на протест. Нашият екип ще проследи дали контролните органи ще разрешат поставянето на антената.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари