Бащата на пребитото бебе – бивш полицай

1

Седмица след като стана ясно, че 4-дневното бебе Никол е било бито от акушерка в „Софиямед", стана ясно, че бащата на тормозеното пеленаче е бивш полицай с разрешително за оръжие. Мъжът е бесен от случката и засега отказва да говори с медиите.

С майката вече имат момиченце на 4-5 годинки. От първата си жена полицаят също има едно голямо дете, което все още не знае, какво се е случило с най-малката му сестричка. Семейството на малката Никол се опитва да излезе от шока, коментират съседите им столичния квартал „Люлин". Всички, които ги познават, се молят за бебето и майката, която била в тотален шок. Те отрекоха първоначалната информация, че фамилията е богата и върти бизнес за милиони.

С акушерката Емилия Ковачева не се познавали и нямали неуредени отношения, каквато информация първоначално пуснаха в публичното пространство лекари от „Софиямед". От злополучната болница първоначално са направили опит да отклонят вниманието от истинските проблеми там, категорични са от здравното министерство. Веднага след като прокуратурата се зае със случая, те разпоредили пълна проверка на всички лечебни заведения в страната под шапката на „Софиямед".

„Моето лично мнение е, че в отделението е имало лош контрол", коментира вчера зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. По думите му графиците на всички лекари се изработват от шефа на клиниката, а тези на сестрите и акушерките - от съответната старшата сестра. Те се утвърждават и се представят в съответната районна каса. Той не може да си обясни, защо в болницата има толкова много пропуски и персонала работи по 24 часа.

„Продължителността на работата и размера на заплатата не е оправдание за постъпката на акушерката", категоричен бе д-р Шарков. Здравното министерство предлагало законови промени, при които ако една болница получи две последователни отрицателни оценки при акредитация, да й бъде отнемано разрешителното за дейност. Лекари коментират, че най-вероятно това ще се случи с въпросната болница, ако промените бъдат приети. Те не проумяват как така „Софиямед" изненадващо за всички в сектора стана университетска болница миналата година, в края на мандата на кабинета „Орешарски".

Софиямед" вчера най-после даде официален брифинг по темата. „Случилото се е действие на един конкретен човек, който носи персонална отговорност", заяви шефът на АГ отделението д-р Валери Нецов. Според него няма заплаха за лиценза на болницата. Целият персонал бил потресен и всички плакали, когато станало ясно, какво точно се е случило. Не е ясно обаче дали някой се е сетил да предложи на семейство на бебето специализирана помощ от експерти, които да работят с тях, за да се справят с шока и ужаса.

Междувременно стана ясно, че състоянието на битото от акушерка новородено бебе е стабилно. От болница „Токуда", в която бе преместена малката Никол, уточняват, че до края на седмицата ще са ясни резултатите от скенера. Най-вероятно още следващата седмица бебето ще бъде изведено от кувьоза, в който е в момента.

Бившият шеф на „Софиямед" д-р Евгений Желев:

Потресен съм!

Бившият директор на болница „Софиямед" и екс здравен министър д-р Евгени Желев призна пред „Всеки ден", че е шокиран от случилото се в лечебното заведение. Той уточни, че въпреки че от 1 година не е на поста си там и е напуснал по собствено желание, телефонът му е загрял от обаждания на притеснени пациенти и негови колеги.

Медикът е на мнение, че от действия като тези на скандалната акушерка Емилия Ковачева, която за малко не уби 4-дневната Никол с удари със стъклено шише, не е застрахована нито една болница. Той не смята, че е необходимо заради този случай „Софиямед" да се разделя с родилното си отделение, защото не било сигурно дали нещо подобно отново няма да се случи. „Дано никога повече не ставаме свидетели на такава ужасяваща история", каза д-р Желев.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари