Баща на 3 деца предлага генерална промяна на родното образование

1
Дигитализация на образованието не означава използване на лаптопи и таблети за прожектиране на уроците в PDF файл, докато учителите говорят в скоропоговорки, за да вмъкнат материал за 40 минути в 30
Дигитализация на образованието не означава използване на лаптопи и таблети за прожектиране на уроците в PDF файл, докато учителите говорят в скоропоговорки, за да вмъкнат материал за 40 минути в 30

Съвсем скоро започва учебната година. Третият ми син ще е първолак, а по-големите му братя - седмокласници

В тази връзка споделям няколко мисли по темата.

Дигитализация на образованието не означава използване на лаптопи и таблети за прожектиране на уроците в PDF файл, докато учителите говорят в скоропоговорки, за да вмъкнат материал за 40 минути в 30.

Разработена за тези условия методология няма, но с няколко конкретни действия училищата биха могли да спомогнат за по-смисленото и здравословно протичане на присъствените и дистанционни занятия:

- Промяна на учебните планове, така че да включват групиране на предметите по блокове, напр. за малките ученици 2 часа математика, дълго междучасие на открито, 2 часа български, дълго междучасие на открито, изкуство.

- За по-големите ученици: 2 часа география, дълго междучасие на открито, 2 часа математика, дълго междучасие, и прочее. Домашни занятия във формата на проекти.

- Разместване на предметите, така че природните науки да се учат в подходящите за тях сезони, напр. биология, география, физика – през месеците, в които може да се прекарва повече време навън, явленията да се наблюдават на живо на открито. Съответно концентриране на по-уседналите предмети през студените месеци.

- Преосмисляне на начина на учене по определени предмети – напр. физическото възпитание може да се превърне в грижа за училищната среда, средата на района, обществено полезни дейности. Нормативите могат да се наваксат по всяко време след това. Същото се отнася за предмети като „Околен свят“ например.

Идеи за преосмисляне на учебния процес в онлайн среда:

- Същото преминаване на учене на блокове.

- Разглеждане на възможността за смислено използване на целия ден на учениците, които са и на задължителна занималня, например вместо физическо разделяне на занималня и училище, разделяне на програмата на блокове и вмъкване на час занималня между блоковете за подготовка на уроците и домашните упражнения.

- Преминаване към учене на базата на проекти и възлагане на самостоятелно разработване на презентации от страна на учениците на базата на материал по темата, който те сами са открили, осмислили и преработили.

- Цялостно преосмисляне на преподаване на материала, така че да се използват максимално наличните в интернет ресурси, до които учениците така или иначе имат достъп. Това ще помогне и да се научат как да търсят и намират точна и проверена информация, ще канализира времето им, прекарано пред екрани, и ще подхрани самочувствието им, че могат сами да се справят с по-големи и сложни възлагания.

Георги Илиев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари