Българското розово е вписано в Международния регистър на световната организация по интелектуална собственост

1
Розовото масло е първият български селскостопански продукт, включен в този регистър
Розовото масло е първият български селскостопански продукт, включен в този регистър

Розовото масло е първият български селскостопански продукт, включен в този регистър

Българското розово масло беше вписано по Женевския акт в Международния регистър на световната организация по интелектуална собственост. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на конференция на тема „Географските означения за селскостопански и неселскостопански продукти-предизвикателства и промени“, която се организира от Патентното ведомство в Международния ден на интелектуалната собственост. Той се включи онлайн в събитието, преди участието си в заседанието на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж.

Аграрният заместник-министър уточни, че това е първият български селскостопански продукт, включен в този регистър. „С вписването си българското розово масло ще има още по-добра видимост и защита. Надявам се скоро и други български продукти да намерят място там“, допълни Георги Събев.

Като много важен акцент заместник-аграрният министър изтъкна усилията на Министерството на земеделието в подкрепа на българските производители на храни и напитки с отличително качество и създаване на възможно най-добри условия за техните продукти на нашия и чужди пазари, включително и на тези с географски означения.

Той допълни още, че секторът на географските означения има огромен принос за икономиката на Европейския съюз, като годишните приходи от продажби на продукти с географски означения надвишава 75 млрд. евро, както и 15,5 % от общия износ на земеделски продукти и напитки.

Според Георги Събев реформата на европейските схеми за качество на селскостопански стоки следва да създаде по-добри условия за позициониране на пазара на производителите на вина, спиртни напитки и други продукти с географски означения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Христина Георгиева
    Струва ми се важно да се отбележи, че вписването е извършено още през юни 2021г., т.е. преди приблизително две години! Повече информация е достъпна тук: https://lisbon-express.wipo.int/result-detail?offset=68&limit=1&keywords=%22GI%201242%22&searchType=ANY&queryType=SIMPLE&sortBy=KEY
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари