Българско зеле има, но пазар и цени няма

4
Когато модерните туршии заместят онези в мазето, търсенето на зелето пада
Когато модерните туршии заместят онези в мазето, търсенето на зелето пада Снимка: Facebook

Когато модерните туршии заместят онези в мазето, търсенето на зелето пада

Зеле има, но пазар и цени няма. Това са обикновените вече добре познати проблеми на българския производител. За производителите на зеле, темата с цената и пазара е болна и никога не бързат да започват с нея.

Зелето за момента е качествено, българско зеле, от производители – за момента има няколко вида зелекьосе, чиърс и пруктор”, каза Здравка Груева, търговец на зеле, цитирана от NOVA.

В зависимост от сорта си, зелето се предлага на различна цена.

„Най-търсеното зеле е кьосето, кьосе на едро върви около 70 стотинки, чиърс върви 50 стотинки, на едро, прукторо е 30-40 стотинки, това е най-твърдото зеле, което не е много търсено, защото е твърдо, а кьосето се най-търси”, добави тя.

Но колкото и крехко да е кьосето и то вече не се търси особено, разказват производителите и добавят, че модерните времена заличават изконни български дейности, свързани със зелето.

„Самия народ се научи на готово производство, да си вземе готова продукция да си хапва, отколкото да налага. Но все още хора се намират хора, които си купуват, я от разлика на семейството нали, по-многочленно семейство, но не е както преди години. Например аз вчера съм си взела една там царска туршия от 1л голям буркан, той е на едро цена 5.50, обаче много хубава туршия”, добави Груева.

Когато модерните туршии заместят онези в мазето, търсенето на зелето пада и логично цената му бележи спад. За Здравка Груева това не е проблем, защото в момента не работи със своя, а с чужда продукция. Прекупува я, което превръща дейността ѝ от земеделие в математика, в която не е нужно да калкулира сложни неща, като труда например.

„Едно левче аз го продавам , понеже съм на сергия, имам наем, както и торбички. 30 стотинки има разлика между едровата цена. Устройва ме”, уточнява тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Майтап бе, Уили! ***.
    И всичкото зеле го продават като сорт "Кьосе", нищо че е от най-различни сортове. Дори и самите търговци не знаят какъв сорт е зелето им. Нали има "алъш-вериш", а на останалото майната му ... :)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари