Българските полярници се натъкнаха на останки от самолет

0
Металните фрагменти и отломки са качени на борда на НИК 421
Металните фрагменти и отломки са качени на борда на НИК 421 Снимка: ВВМУ

Металните фрагменти и отломки са качени на борда на НИК 421

Научноизследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК 421) се натъкна на останки от самолет по време на осигуряване на научен проект по набиране на геоложки проби в района на залива Фолс бей и нос Бърнард пойнт на остров Ливингстън, съобщиха от Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н.Й. Вапцаров".

Участниците в 32-рата българска експедиция на Антарктида Дойчин Боянов, Калин Найденов, Кирил Досков и Марчо Паунов съобщиха на екипажа на плавателния съд за намерени на брега метални и композитни фрагменти и отломки. Те, заедно с геоложките проби, са качени от тях на борда на НИК 421, съобщиха от ВВМУ.

След проведен оглед и проучване на отломките на борда на кораба, е направено предположение, че те са част от конструкция на военен самолет. На базата на историческа справка за самолетни инциденти е установено, че чилийските ВВС губят транспортен самолет С-130 "Херкулес" през 2019 година в района на пролива Дрейк при полет от Пунта Аренас към о. Кинг Джордж (Южни Шетландски острови), отбелязва още от ВВМУ.

Командването на НИК 421 установи комуникация с представител на Антарктическото въздушно командване на чилийските ВВС, който е поискал при възможност останките да бъдат предадени във военната им полярна база Фрей, намираща се на о. Кинг Джордж.

Намерените отломки с точните координати на позициите на откриването им ще бъдат предадени в чилийската военна база на о. Кинг Джордж, когато българският научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" е района на залива Максуел между 31 януари и 1 февруари, допълват от ВВМУ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари