Български ученици постигнаха успехи на Балканската олимпиада по физика

1
Отборът от България завоюва един сребърен и един бронзов медал, както и две дипломи за значимо участие
Отборът от България завоюва един сребърен и един бронзов медал, както и две дипломи за значимо участие Снимка: Съюз на физиците в България

Отборът от България завоюва един сребърен и един бронзов медал, както и две дипломи за значимо участие

Петата Балканска олимпиада по физика се проведе в Дуръс, Албания, в периода от 23 до 25 юни.

Отборът от България завоюва един сребърен (Юнсин Ху) и един бронзов медал (Стефан Спасов), както и две дипломи за значимо участие (Лора Лукманова и Рая Шикова). Допълнително беше връчена диплома на Юнсин Ху за максимален брой точки на някоя от задачите, съобщават от Съюза на физиците в България.

Българският отбор в състав Стефан Спасов, Юнсин Ху и Лора Лукманова от Софийската математическа гимназия и Рая Шикова от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, Габрово, беше избран въз основа на постижения в национални и международни олимпиади и състезания по физика и други състезания през изминалата година. Участието на българския отбор в олимпиадата беше организирано от д-р Мая Жекова и д-р Лилия Атанасова, членове на Управителния съвет на Съюза на физиците в България.

Състезанието се проведе хибридно, като след 3-годишно прекъсване 9 от 14-те отбора участваха присъствено. Олимпиадата се организира за пета поредна година от Балканския физически съюз с помощта на Албанското физическо дружество и финансовата подкрепа на Европейското физическо дружество. Подборът на отборите се възлага на съответния Съюз на физиците от страните участници. Тази година те бяха Албания, Босна и Херцеговина, България, Кипър, Гърция, Черна гора, Северна Македония, Румъния и Сърбия – присъствено, и гостуващите държави Туркменистан, Молдова, Казахстан, Киргизстан и Словения – онлайн.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари