Български софтуер слага край на спекулациите с цените на лекарствата

0
Разработката ще гарантира пълна прозрачност при закупуване на всичко необходимо за едно лечебно заведение, при това на възможно най-ниски цени
Разработката ще гарантира пълна прозрачност при закупуване на всичко необходимо за едно лечебно заведение, при това на възможно най-ниски цени Снимка: Красимир Юскекелиев

Иновативен български софтуер слага край на спекулациите с цените на лекарствата и медицинските консумативи в болниците.

Разработката ще гарантира пълна прозрачност при закупуване на всичко необходимо за едно лечебно заведение, при това на възможно най-ниски цени, без това да вреди на качеството.

Софтуерът се нарича Complete Healthcare Integrated Business Approach, накратко CHIBA и есъздаден от собственика на университетска болница „Дева Мария“ в Бургас- Семир Абумелих, информира БАНКЕРЪ.

Бургаската болница „Дева Мария“ е и първата, която го въведе в експлоатация. Повече от две години е отнела разработката на CHIBA Tender. В същността си софтуерът е високотехнологична платформа за провеждане на явни и тайни търгове. Достъпът е контролиран, като всеки доставчик, регистриран в България, може да направи свой акаунт след изпращане на заявка и проверка за идентичност. При генериране на търг от страна на болницата, доставчиците получават автоматични съобщения, с които биват поканени да направят своите оферти.

Една от уникалните функции на платформата е, че всеки участник може да вижда най-ниската предложена цена за артикулите, към които има интерес. Още при регистрация доставчиците се разделят в три групи спрямо своя търговски профил- медикаменти, консумативи, инвентар. Така се гарантира, че всеки доставчик ще получава информация за търгове, касаещи единствено неговия търговски профил.

Системата е възможност и за двете страни в процеса- на болниците дава абсолютна прозрачност по отношение на закупуваните артикули, а на доставчиците-информация за всичко, от което лечебните заведения се нуждаят. Вече не е необходимо доставчиците да търсят връзки, да правят срещи и да се надяват, че чрез пряко договаряне ще успеят да осъществят партньорски взаимоотношения.

Според Семир Абумелих прякото договаряне е излишно ограничение във възможностите за партньорство и дигиталната ера изисква премахване наограниченията за време и място. „Платформата е изключително полезна и заради това, че не е възможно да бъде манипулирана в полза на конкретен доставчик. В CHIBA Tender заданията по търговете са стандартизирани, а лекарствата се търгуват по международно непатентовано име и в DDD (defined daily dose). Дали сме възможност и на търговците да правят своите предложения по подобряване на спецификацията, като крайната цел е една и съща- качество на възможно най-ниска цена.“. обяснява идеята си Семир Абумелих.

Въпреки силно конкурентната среда, в която са поставени доставчиците, ползите за тях са многобройни. Чрез софтуера те могат да намерят нови пазарни възможности, както и да увеличат оборотите си. Вече е завършен и първият реален търг за медицински консумативи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Мило, хайде да направим нещо романтично тази вечер!
- Добре, ще гледаме мача на свещи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари