Български поверия за коледните празници

0
Вълшебното поверие за първия залък от питката за Бъдни вечер
Вълшебното поверие за първия залък от питката за Бъдни вечер

Дните около и след Коледа са свързани с множество обичаи и поверия, предавани от уста на уста стотици години наред.

Някои от тях знаем от нашите прабаби, други ни се струват малко странни, а за трети дори не сме чували.

Поверията са част от фолкора на всеки народ и е неизбежно да бъдем повлияни от тях, особено когато става въпрос за толкова светли и семейни празници като Бъдни вечер и Коледа.

Интересните български поверия за коледните празници:

1. Ако сте неомъжена, достатъчно е на Бъдни вечер да успеете да скриете първия си залък от питката, така че никой от останалите на масата да не ви види. След това сложете хапката под възглавницата си и според вярването през нощта трябва да сънувате лицето на вашия бъдещ съпруг, ако ви е писано през следващата година да минете под венчило.

2. На Бъдни вечер и на Коледа жените, които не са раждали, но плануват това да се случи през следващата година, не трябва да хващат остри предмети, за да не предизвикват злото.

3. Дните между Коледа и Йордановден (6 януари) пък се наричат " Мръсни дни ". Смятали се за особено опасен период и много строго се спазвали забраните за работа и труд в къщата: пране, сушене на дрехи, миене на глава и ресане, предене на вълна, не се излизало след залез слънце, не се изхвърляла пепел от огнището и т.н. Затова през тези дни жените се въздържали да ходят на работа. За предпазване от злите демони всеки носел в дрехите си чесън,а по вратите окачвали клони от глог и хвойна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари