„Български пощи“ се съживява след две седмици в кома

1
Правителството досега отказваше каквато и да е информация по случая с кибератаката
Правителството досега отказваше каквато и да е информация по случая с кибератаката

Правителството досега отказваше каквато и да е информация по случая с кибератаката

Две седмици след хакерската атака срещу системата на „Български пощи“, придружена с тотално информационно затъмнение от страна на правителството, държавното дружество започва да се съживява. Поне това обявиха от самите пощи с прессъобщение. По-късно днес е предвиден брифинг за журналисти.

От публикуваната днес информация става ясно, че в пощенските станции вече се приемат препоръчани и непрепоръчани вътрешни пратки и колети от корпоративни и частни клиенти, но с изискването услугата да е платена по банков път. Доставят се и вътрешни пратки без наложен платеж. Започва доставка в пощенските станции на международни пратки и колети, за които не се дължат вземания, пише Economic.bg.

От 12:00 часа днес, 29 април, е възможно плащане на сметки за битови потребители на "Енерго-Про" в пощенски станции. Списък на тези обекти е публикуван на сайта на дружеството и ще бъде актуализиран непрекъснато.

В пощенските станции могат да се изпращат данъчни декларации, като цените се заплащат по банков път. Работи се за възстановяване на услуги, свързани с плащания и парични преводи в пощенските станции.

Припомняме, че в продължение на две седмици „Български пощи“ не можеше да изпълнява основата си функция – получаването и изпращането на писма и пратки. Държавното дружество отдавна е изтласкано в периферията на куриерския пазар в страната от частни компании – като „Еконт“, мажоритарна собственост на транспортния министър Николай Събев, и „Спиди“.

Много фирми и крайни клиенти обаче се спират на държавните пощи, когато става дума за международни доставки. Заради блокираната вече две седмици система обаче хората не знаеха какво се случва с пратките им. Потърпевши клиенти коментираха пред медиите, че при опит да получат повече информация пощенските служители – очевидно и те в неведение – ги съветвали да гледат телевизия и оттам да се информират за отстраняването на проблема.

Бе забавено и изплащането на пенсии и великденски добавки към хората, които все още получават парите си през пощите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    бавно мислещ
    до 3 не дрънкай без да знаеш. Бг пощи, спиди и еконт, извършват една и съща дейност, и това е прием, транспорт и доставка на пратки, за едно и също време, като за пощите това означава до най далечното село в страната. Разликата е само в ЦЕНАТА на услугата.
  • -12
    3
    хаха
    На пощата и е ниско качеството, разбира се че трябва да бъде ликводирана. Ама и на еконт не им е много високо качеството.
  • 6
    2
    ВИП
    Явно има интереси към Националната пощенска служба да бъде ликвидирана и на нейно място да се цвъкнат някакви . Защото пАрАта прави борбата. Нищо ново под слънцето. Скука.
  • 12
    1
    русенец
    Да се издирят хакерите и се назначат за програмисти и систем администратори в държавните учреждения, особено ДАНС. А колегите им, които работят там , да бъдат уволнени поради абсолютна некадърност, без право да работят на държавна ясла.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари