Български космически визионер: Летим до Луната с билет за 10 000 долара

1
Това може да стане след 15 години, дори срокът може да се окаже и по-къс, смята Тихомир Димитров
Това може да стане след 15 години, дори срокът може да се окаже и по-къс, смята Тихомир Димитров

Тихомир Димитров адмирира амбициите на Слави Трифонов за изпращане на български астронавти в Космоса.

Ръководената от астрофизика детска космическа академия е основен организатор на безпрецедентната инициатива "Ало, Космос!", в рамките на която на 26 юли ще се осъществи видеоконферентна връзка на деца с астронавтите на Международната космическа станция.

Публикуваме интервю с Тихомир Димитров, споделено в "Марица":

- Г-н Димитров, трима от най-богатите хора в света искат да летят в Космоса. Ричард Брансън вече летя, предстои полет на Джеф Безос. Това ново хоби на милиардерите новатори ли е? 

- За човек, незапознат с космическия сектор, подобни полети могат да изглеждат като поредна прищявка на богатия човек да покори още едно труднодостъпно място - Космоса. Но случаят при Илън Мъск и Джеф Безос е различен - става въпрос за визионерство.  Не може да се каже, че супербогатите хора си имат нова дестинация, нова играчка. При това се държат като приятели, не като конкуренти, които си погаждат номера.  

Те градят своите космически компании SpaceX  и  Blue Origin, защото искат да създадат космическа инфраструктура, на  която да стъпят други компании с крайна цел да се постигне постоянно присъствие на човек в Космоса. Като се започне с космически туризъм, в бъдеще да се изградят космически хотели в орбита около Земята, да се организират туристически пътувания до Луната и дори до Марс.   

А за  Ричард Брансън, който не е инженер,  а предприемач, Космосът е повече бизнес и хоби. Имам приятел, който работи с Брансън във Virgin Galactic. Там инженерният потенциал е по-малък и полетите в Космоса се осъществяват със самолет с ракетен двигател, който, както се видя преди няколко дни, се вдига на около 12 км  от самолет майка, след което се издига до стотина км и се връща на Земята. Това е най-опасното като начинание заради високата скорост на преминаване през атмосферата. Полетите при Джеф Безос и Илън Мъск се осъществяват с ракети, а хората се намират в капсули.

Тихомир Димитров, астрофизик: Летим до Луната с билет за 10 бона след 15 годиниНовиниИнформация

Засега полетът в Космоса е скъп - на екипа на Брансън 10-минутното удоволствие е струвало по 200-250 хил. долара на човек. По принцип крайната цел на Илън Мъск е в рамките на следващите 15-20 години цената на полетите в Космоса да започне да се доближава до тази на самолетните билети. Това ще стане благодарение на  преизползваеми ракети, които произвежда SpaceX, както и с новата ракета Звезден кораб,  която строят в Тексас и в която ще могат да се побират 50-100 човека. Не би ме учудило, ако след 15 години човек да може да си купи за 2000, за 10 000, за 15 000 долара билет до Луната или до хотел за уикенда в орбита около Земята. Такива суми са напълно възможни да бъдат спестени  от обикновен човек, запален по космически приключения. Ще бъдат поносими дори за по-заможния българин, макар че у нас има и много богати хора. Смятам, че и хора с по-скромни възможности ще могат да си позволят това в обозримо бъдеще.  Дори срокът може да се окаже и по-къс.

Тихомир Димитров, астрофизик: Летим до Луната с билет за 10 бона след 15 годиниНовиниИнформация

Тихомир Димитров с Рик Армстронг, син на Нийл Армстронг, първия човек, стъпил на Луната

Вече безопасността в Космоса е приоритет.  Големите космически агенции като НАСА, ЕКА, китайците, индийците, японците работят в сътрудничество с частни космически компании като тези на Илън Мъск и Джеф Безос.

Целта е да се даде шанс на хора да живеят и на друго място, не само на Земята. Нашата планета в момента няма система за защита от астероиди. А както е известно, преди 65 милиона години огромен астероид  с диаметър  около 12 км е паднал между Северна и Южна Америка и вследствие на този сблъсък е настъпил ледников период, загинали са огромен брой земни обитатели, включително динозаврите. А ние можем да направим нещо, за да спасим човечеството от сблъсък с гост от Космоса. Това може да се случи, защото нямаме познание за всички тела, които летят в Слънчевата система.

Тихомир Димитров, астрофизик: Летим до Луната с билет за 10 бона след 15 годиниНовиниИнформация

И пловдивчанчета на лагер в космическата академия

Силно се надявам някое от децата, които се обучават при нас, да стане астронавт. Дори съм сигурен, че това ще се случи. Предстои ни едноседмичен летен космически лагер, в който участват 120 деца от цялата страна, включително от Пловдив, Асеновград, Варна, Бургас, Русе. По време на лагера децата ще научат в подходяща за тях форма за устройството на Космоса, за пътуването до Космоса, устройството на Слънчевата система и особеностите на планетите в нея, съзвездията, пътувания до Марс и Луната, устройство на ракети. Децата строят ракети, изстрелваме ги - летят на стотици метри нагоре с висока скорост.

Нашата космическа академия е един от основните организатори  на инициативата  „Ало, Космос!”, в рамките на която на 26 юли ще се осъществи уникална видеоконферентна връзка с астронавтите на Международната космическа станция. 

 Децата задават трудни въпроси - как МКС не пада на Земята, защо лети в небето, как живеят астронавтите на МКС, с какво се хранят, как ходят до тоалетна. С отговора си без съмнение астронавтите ще ги вдъхновят да търсят пътища към Космоса.

Тихомир Димитров е астрофизик, инженер и космически визионер. Основател на космическа академия Space Academy в България, където годишно се обучават над 1000 деца. Завършва информатика в САЩ през 2004 г. Връща се в България и работи 10 години като графичен дизайнер в световноизвестна компания. През 2015 г. печели стипендия и завършва космическата програма “Космически науки” в САЩ, която се организира в сътрудничество между НАСА и Международния космически университет.

Запознава се с тогавашния директор на НАСА и бивш астронавт Чарли Болдън, с втория човек, стъпил на Луната - Бъз Олдрин, и посещава фабриката на частната космическа компания SpaceX на Илон Мъск в Лос Анджелис. Завършва магистратури по астрономия и аерокосмическо инженерство в Софийския университет. В момента продължава образованието си по аерокосмическо инженерство в престижния Технически университет в Делфт, Нидерландия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари