Българската левица сигнализира за ново планово ограбване на българите

0
ПП „Българската левица“ алармира за ново планирано ограбване на българите чрез частни здравно-осигурителни фондове.
ПП „Българската левица“ алармира за ново планирано ограбване на българите чрез частни здравно-осигурителни фондове.

ПП „Българската левица“ алармира за ново планирано ограбване на българите чрез частни здравно-осигурителни фондове. Това стана ясно днес, по време на пресконференция, дадена от представителя на политическата сила в Русе Мариян Димитров.

Той поясни, че партията подкрепя предлаганата от правителството пенсионна реформа и по-точно даването правото на избор на гражданите, дали да държат парите си в НОИ или в частен пенсионен фонд.

Според Димитров, управляващите правят това не от съображение за социална солидарност, а от желание да се задържат на власт по-дълго, но на практика възстановяват една социална справедливост, поради което и се ползват с одобрението на лявата партия в това отношение.

Той даде и подробности относно сега действащата тристълбова пенсионна система, при която парите от вноските на хората отиват в НОИ; в частни доброволни, но задължителни по закон фондове и накрая и в частни наистина доброволни фондове. Тя е измислена от Чикагкската неолиберална школа в САЩ и за пръв път е въведена преди 30 години в Чили при режима на Пиночет.

В България е наложена през 2000 година от правителството на Иван Костов под натиск на Световната банка и Международния валутен фонд, отчете Димитров, като добави, че в  резултат 5% от вноските на българите отиват към частните „доброволни“ по закон фондове, без някой да пита хората, дали са съгласни с това и без да им дава избор.

Когато 5% от вноските, а това са 30% от цялото осигуряване, отиват в частен фонд, НОИ ще дава с 30% по-ниска пенсия. Мариян Димитров поясни, че към днешна дата частните фондове са готови да изплащат от 10 до 20 лева пенсия на всеки, който се пенсионира. Ако тези пари обаче се прибавят към държавната пенсия (която би била с 30% по-ниска от реално дължимата), дава стойност, по-ниска дори от сегашните пенсии. По тази причина през 2010 г. правителството на Бойко Борисов е отменило плащането на втора пенсия от частните фондове и го е отложило за 2015 г., а сега го отменя повторно по същата причина.

Чрез досегашната система частните фондове са ограбвали българския народ, поясни Димитров, а собствениците им са станали олигарси, които стоят зад политическите партии.

Въпреки че са за идеята на правителство, от Българската левица имат и притеснения – това подкрепата на ДПС за предложението на ГЕРБ. Според Мариян Димитров олигархията около двете партии ще очаква компенсация.

Това ще са обсъжданите частните здравно осигурителни фондове. Те ще са много вредни, защото държавата, чрез НЗОК, ще осигурява един много елементарен пакет от здравни грижи при спешни случаи, а всичко останало ще се плаща от джоба на всеки отделен човек, тъй като фондовете ще си подбират за клиенти само здрави хора, за да се прадпазят от загуби и да осигурят печалбата си.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари