Българка в Одеса: Страх и ужас - това е усещането

1
Взривове, сирени и страх държат будни българи в Одеса​
Взривове, сирени и страх държат будни българи в Одеса​

Взривове, сирени и страх държат будни българи в Одеса​

Силни взривове, сирени, безсънна нощ и страх за живота. За това разказаха живеещи в Одеса българи след руското нападение срещу югоизточния украински град през нощта.

Атаката срещу Одеса с ракети и дронове започна към 1:00 часа през нощта и продължи до 03:22 часа, за което веднага съобщиха на официалния сайт на градския съвет.

"Нощните взривове бяха много силни и многократни. Живея съвсем близо до големия химермаркет в Одеса, в който имаше улучване. Той е почти унищожен. Страшна картина. Наоколо са разположени нови жилищни блокове. Всички сме стресирани. Добре е, че няма жертви", разказа българинът Виктор Топал.

"Живея на първи етаж и усещах взривните вълни. Чу се как профуча една от ракетите, след това работата на украинската противовъздушна отбрана. Страх и ужас - това е усещането, защото не се знае кога и къде ще падне ракета или отломък от нея. Молим се и очакваме по-скоро да свършва това безумие", сподели друга българка - Надежда Иджилова, която живее дълги години в Одеса и активно участва в културно-просветни събития и прояви на българската общност в украинския черноморски град.

В една от централните части на града пострадаха седем сгради на детски градини и общообразователни училища, както и едно студентско общежитие. Засегнати бяха и над 110 жилищни сгради, в резултат на което са повредени врати и прозорци, както и коли, съобщи БТА.

"От взривните вълни са повредени прозорци и врати в детски учреждения в центъра на Одеса. Това споделят колеги. Всичко това е ужасно", каза Марина Маленкова, директор на детска градина.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 година. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    ...
    Това са бесарабски кучета имащи общо с България, колкото ние с Владикавказ. Те на страната на украйна и не обичат България. Там им е мястото. На война летят бомби, това е положението.
  • 1
    2
    ахахаха
    като са прости да седят там ще мрат, да не реват, мога да си дойдат тук, за кво реват? трябва ли на някой да му пука че са прости?
  • 5
    1
    Мхм
    Като сте българи кво майките си търсите в Одеса??? Елате си тук в България, Слава Богу бомби няма, ама куп други неща които да ви "тровят" живота - безпаричие, скъпотия, мръсотия, смрад от заводи
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари