България води преговори за доставки на ядрено гориво

0
Намерението е възможно най-скоро преговорите с американската компания „Уестингхаус“ и френската „Фраматом“ да бъдат финализирани, обяви зам.-министърът на енергетиката
Намерението е възможно най-скоро преговорите с американската компания „Уестингхаус“ и френската „Фраматом“ да бъдат финализирани, обяви зам.-министърът на енергетиката Снимка: БГНЕС

„Уестингхаус“ и „Фраматом“ представиха техническата готовност на компаниите да доставят свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР

България търси алтернатива на руското ядрено гориво. Служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че се очакват две оферти на компании, чието ядрено гориво трябва да бъде лицензирано.

„Намерението е възможно най-скоро преговорите с американската компания „Уестингхаус“ и френската „Фраматом“ да бъдат финализирани“. Това обяви зам.-министърът на енергетиката в служебния кабинет Еленко Божков, предаде bTV.

„България продължава активно да работи по изпълнение на Програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, като води интензивни разговори с всички потенциални доставчици на гориво на пазара, посочи той по време на среща на високо ниво в Брюксел с представители на Европейската комисия.

Уестингхаус“ и „Фраматом“ представиха техническата готовност на компаниите да доставят свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР.

Положително бе посрещнато и искането на българската страна да се обмисли евентуална финансова подкрепа за дейностите по лицензиране на алтернативно ядрено гориво, извършвани от националния ядрен регулатор, посочват от Министерството на енергетиката.

България търси алтернатива на руското ядрено гориво. Служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че се очакват две оферти на компании, чието ядрено гориво трябва да бъде лицензирано и „Уестингхаус“ и „Фраматом“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Спиро
    Те ще скимтят, но не заради скъпите домати, а поради ядрения взрив или най- малко разлив и окончателното закриване на АЕЦ-а и цяла България. Забележете какво пише накрая: "Росен Христов обяви, че се очакват две оферти на компании, чието ядрено гориво трябва да бъде лицензирано". Демек то още не е пробвано никъде в света, ама като го лицензираме на бързо и ще направим експеримента в Козлодуй. Бална ни майка. Ще ни доевакуират тези изроди.
  • 1
    1
    хахаха
    Не сум Русофил, но фактите са еднозначни. Всяко различно от Руско гориво, петрол, газ, уран води до повишение на всички цени, увеличена инфлация, риск от рецесия и обезценяване на националната ни валута, както и до обезценяване на спестяванията ни. И ако за сиренето, доматите и олиото, това ще повлияе драстично и на цените на всички видове недвижими имоти. Яко ще го духате, смотаняци. После ще скимтите но ще е късно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари