България удържа и през 2019 година лидерството в ЕС по корупция

0
В световната класация държавата се придвижва от 77-мо на 74-то място
В световната класация държавата се придвижва от 77-мо на 74-то място Снимка: архив

Никой не е успял и през миналата година да измести България от лидерската позиция по корупция в ЕС, разкри пред БНР Калин Славов, директор на българското представителство на Асоциацията „Прозрачност без граници“, която е клон на международната организация за борба с корупцията „Трансперънси интернешънъл“.

В световната подредба за 2019 г. държавата обаче е подобрила малко положението си, защото е минала от 77-мо на 74-то място сред 180 държави. Според Калин Славов това не се дължи на някаква нейна положителна промяна, а на влошаване на картината в други държави.

Индексът за възприятие на корупцията е създаден през 1995 г. и оценява държавите по скала от 0 до 100. Държави, които получават под 50 точки, каквато е България, се смятат за тежко поразени от корупция. Средната стойност за ЕС е 64.

Нашата стойност на индекса е наполовина от тази на Дания, която има 87 стойност на индекса, което показва, че това е държавата (заедно с Нова Зеландия) с най-добра позиция по отношение на борба с корупцията – тези две страни оглавяват класацията“, отбеляза Славов.

Според него основните причини, на които се дължи тази тенденция за България, са ключови стълбове като свобода на медиите, доверие в изборния процес и начина на неговото осъществяване, финансиране на политическите партии, назначенията в публичните институции и не на последно място върховенството на закона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари