България се сбогува с Красимир Узунов

0
Поклонението пред тленните му останки събра в зала „Концертна" на Централния военен клуб стотици хора, дошли да се сбогуват с нег
Поклонението пред тленните му останки събра в зала „Концертна" на Централния военен клуб стотици хора, дошли да се сбогуват с нег

България се сбогува с Красимир Узунов - създател и собственик на първата частна информационна агенция „Фокус" и едноименната радио верига.

Поклонението пред тленните му останки събра в зала „Концертна" на Централния военен клуб стотици хора, дошли да се сбогуват с него.

Сред дошлите на поклонението бяха председателя на НС Цвета Караянчева, омбудсмана Мая Манолова, президентът Георги Първанов (2002-2012), посланикът на Русия у нас Н, Пр. Анатолий Макаров, главния прокурор Сотир Цацаров, лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на туризма Николина Ангелкова, председателят на Комисията по отбрана Константин Попов, бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, народни представители и общински съветници от всички политически сили, роднини и приятели на семейството, настоящи и бивши колеги от Радио и Агенция "Фокус" и РадиоФокус".

Прочуствена реч произнесе един от най-близките приятели на покойника - ректорът на ВТУ проф. Пламен Павлов. Слова за сбогом произнесоха и председателя на парламента Цвета Караянчева и министър Каракачанов, с когото бяха идейни съмишленици. Пред присъстващите беше прочетено и съболезнователно писмо от президентът Румен Радев. Венци и цветя бяха изпратени от много кметове на общини, институции, правителствени и неправителствени организации, фирми.

Красимир Узунов почина внезапно на 25 февруари 2019 г. на 56-годишна възраст. Журналист, патриот, българин, преди всичко човек - той остави трайна диря в българския обществен живот. Красимир Узунов ще бъде запомнен като родолюбец, който посвещава живота си на България като офицер от Българската армия, а впоследствие като журналист, писател, общественик. Автор е на стотици публикации в български и чужди издания по проблемите на Македония, Западните Балкани, армията, националната сигурност, реформите в службите за сигурност и българската военна история. Радетел на българщината Красимир Узунов завещава наследство от книги, инициативи и стандарти в журналистиката, които ще се помнят.

Кой беше Красимир Узунов?Красимир Узунов е роден на 26 януари 1963 г. в град Пещера. Завършва Висшето военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Георги Димитров" в Шумен през 1985 г., специалност Политически профил. Произведен е в чин лейтенант на 31 август 1985 г. Випуск „Сливнишки". През 1990 г. става известен с прякора „Поручика", след като публикува коментар във вестник „Демокрация", подписан като Поручик Красимир Узунов. На 7 юни 2000 г. създава първата българска частна информационна агенцияФокус". През 2004 г. създава РадиоФокус" - Сливен, с което слага началото на най-голямата българска радиоверига „Фокус", която в момента притежава 59 радиостанции, 15 регионални офиса и излъчва 12 самостоятелни програми.

Автор е на стотици публикации в български и чужди издания по проблемите на Македония, Западните Балкани, армията, националната сигурност, реформите в службите за сигурност и българската военна история. Автор е на книгите „Проклятието на Суки" - легенди (1992 г.), „Скок зад огледалото" (1992 г.), „Приказки за армията" (1993 г.), „Христос наБалканите" (1993 г.), „Феноменът Дрангов" (1997 г.), Пътеводител „Охрид" (1998 г.), „Албанският фактор на Балканите" (2001), „Българските бойни знамена - За честта и славата на България" (2009), „История на 23-типехотен Шипченски полк във войните за национално освобождение и обединение" (2011),„Възкресението на българското опълчение - Душата на Македония и Одринско" (2012), „Забравената война 1912 - 1913 г." (2013),„Бойните маршове на честта и славата на България" (2014) „Каймакъ - Чаланъ", (2015), „Епопеята на Добруджа - Курт-Бунар, Кочмар, Карапелит, Тутракан, Сарсънлар, Добрич..." - Том 1 (2016), „Азъ служихъ приДранговъ" (2017). На 20 септември 2016 г. заедно с началника на отбраната генерал Константин Попов и бившия командващ на ВМС адмирал Пламен Манушев организират военна церемония и заупокойна молитва в памет на загиналите български офицери и войници в боевете на връх Каймак-Чалан през септември и октомври 1916 г.

Удостоен е за „Следовник на народните будители" за 2014 г. от Съюза на народните читалища. Награждаван е с лично оръжие от министъра на отбраната Николай Свинаров, с почетен „Войнишки нож" от началника наГенералния щаб генерал Никола Колев, със сабя от министъра на отбраната Николай Цонев, със сабя от ръководството на ДАНС, със знак „За принос към Министерството на отбраната" от министъра на отбраната Ангел Найденов през 2014 г. и със знак „Достойнство и чест" от министъра на отбраната Красимир Каракачанов през 2018 г. Удостоен е с титлата „Доктор хонорис кауза" на Военна академия „Георги Раковски" от 15 февруари 2017 г.

Поклон пред Светлата ти памет!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари