България се прощава с патриарх Неофит

0
Тленните останки ще бъдат положени до гроба на екзарх Йосиф
Тленните останки ще бъдат положени до гроба на екзарх Йосиф Снимка: Българска Патриаршия

Тленните останки ще бъдат положени до гроба на екзарх Йосиф

Днес, когато е и вторият ден за траур в памет на Негово Светейшество патриарх Неофит, ще се сбогуваме с главата на църквата ни.

От 09.30 часа ще бъде отслужена заупокойна Св. Литургия и опело. С литийно шествие тленните останки на блаженопочиналия Патриарх ще бъдат пренесени от Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ще бъдат положени до гроба на екзарх Йосиф, каквото е било желанието на патриарх Неофит приживе. Храмът "Света Неделя" е един от емблематичните в София, посветен на Света Великомъченица Неделя. Именно там е пожелал да бъде погребан покойният български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит почина на 78 години на 13 март 2024 г., припомня БГНЕС.

Българският патриарх бе приет в болница в края на ноември 2023 г. заради белодробно заболяване. От Рождество Христово насам бяха отслужени десетки молитви за негово здраве, а и в последните седмици множество патриаршии призоваваха за молитви за патриарх Неофит.

Негово Светейшество Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Димитров. След завършване на средното си образование е приет за ученик в Софийската духовна семинария, която завършва през 1965 г.

От септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1971 г.

От есента на 1971 до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

През 1975 г. е подстриган за монах в Троянския манастир с името Неофит от патриарх Максим. През 1977 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ е възведен в архимандритско достойнство. От декември 1985 г. е протосингел на софийската митрополия и като такъв на 8 декември е хоротонисан в епископски сан с титлата Левкийски.

От декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Този пост той заема до януари 1992 г. През същата година е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

През 1994 г. е избран за Доростолски и Червенски митрополит. През 2008 г. става „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет. Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие.

През 2010 г. е удостоен от президента с орден „Св. Кирил и Методий” – огърлие „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски”, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина”.

На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български е извършена още същия ден в „Св. Александър Невски“.

В последната му публична поява в края на октомври Негово Светейшество посрещна мощите на свети Евтимий - патриарх Търновски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    шушонче полека!
    На 75 лазарника е противопоказно да се вълнуваш, ш'та удари я Ънфаркт, я Ънсулт! Тебе я те изпратят двама-трима, я не! На дядо Неофит, лека му пръст, на кутрето не мож се закачи, така че млъквай и се скривай в дупката си!
  • -3
    1
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Агент "Симеонов" го изпращат неговите колеги от ДС и БКП!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари