България е сред най-застаряващите държави - всеки пети е над 65 години

1
Над 41% от възрастните пият алкохол всяка седмица
Над 41% от възрастните пият алкохол всяка седмица

Над 41% от възрастните пият алкохол всяка седмица

България е сред най-застаряващите държави - всеки пети вече е минал 65 г., но едва 4,7% са дълголетни - над 80-годишни.

84 години очаквана продължителност на живота на българите - това предвижда проект на Национална стратегия за гериатрична грижа и остаряване в добро здраве 2030, публикуван за обществено обсъждане на сайта на здравното министерство, пише 24 ЧАСА.

Стратегията трябва да осигури по-добро качество и по-справедливо здравеопазване и социални грижи за възрастните, включително и чрез развиване на специалността “Гериатрия”.

По данни от 2022 г. хората над 60 г. у нас са 1 974 463, от които 813 254 мъже и 1 161 209 жени.

16,9% от тях са на възраст между 65 и 79 г., а дълголетниците - над 80-годишните, са едва 4,7%.

“По данни от 2019 г. на Световната банка България е сред страните с най-застаряващо население в света. Над 21% от българските граждани са на възраст над 65 години. В същото време се наблюдава спад в раждаемостта и увеличаване на смъртността”, се обяснява в стратегията.

Със 7% да спадне броят на пенсионерите над 65 г., които пият алкохол всяка седмица, е сред заложените цели в нея. 41,3% сега пият алкохол поне веднъж седмично, стратегията цели процентът да падне на 34 в следващите 7 години.

Държавата се е заела да ограничава и пушенето. По данни на Евростат 12,2% от българите над 65 палят цигара всеки ден. Целта е до 2030-а делът им да е до 9 на сто.

“Трябва да бъде осигурен лесен достъп до медицински интервенции, основани на научни доказателства, които отговарят на нуждите на възрастните хора и могат да помогнат за предотвратяване на зависимостта от грижи по-късно в живота”, се казва в стратегията.

Според авторите ѝ у нас няма равен достъп до квалифицирана медицинска помощ и фармацевтична грижа и е необходимо да се създадат възможности за изграждане на експертен потенциал, разработване на добри практики и оптимизиране на реимбурсната политика за медицински услуги и здравни грижи.

Очакванията на здравното министерство е удължаване на средната продължителност на живота, както и да се намали смъртността на хората над 65-годишна възраст.

“Намаляване на заболеваемостта и смъртността от хронични незаразни болести, създаване на условия за равен достъп на възрастните хора до медицински и дентални услуги, както и до качествени и безопасни лекарствени продукти и фармацевтични грижи” - това са част от резултатите, към които се стреми стратегията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари