България е с най-много златни медали по лингвистика в света

0
Имаме общо 79 медала от всичките международни олимпиади, като от тях 23 са златни
Имаме общо 79 медала от всичките международни олимпиади, като от тях 23 са златни

Имаме общо 79 медала от всичките международни олимпиади, като от тях 23 са златни

България е на първо място в света по брой златни медали от олимпиади по лингвистика. Гимназистите ни езиковеди спечелиха и четири отличия на 20-ата Международна олимпиада, която се проведе в Банско, предава БНТ.

С познанията си за езика Сутире Константин Георгиев печели златен медал на олимпиадата по лингвистика:

"Задачата се касаеше за бройната система на езика Сутире, който се говори в Африка. Най-сложното за тази задача е, че не броят през десет, както правят на български примерно 10, 20, 30, а го правят през 20. Разковничето на цялата област на лингвистиката е използването на логика, търсене на последователност и решаване на различни загадки."

"Една лингвистична задача най-често има текст на език, който решаващият не го познава и превод на език, който той разбира. На базата на този текст се очаква ученикът да направи изводи какви явления има в този език", каза Александър Велинов - ръководител на Националния отбор по лингвистика.

Златният медал на Константин, спечелен в състезание с представители на повече от 40 държави, носи злато и за България. Страната ни успява да изпревари САЩ и Русия.

"Успехите на България са много големи. Имаме общо 79 медала от всичките международни олимпиади, като от тях 23 са златни. Лингвистиката се развива напоследък в България доста. На националното състезание обикновено идват около 250 ученици от гимназиалния курс,а само за сравнение преди 10 години тази бройка беше 130, 140", каза още Александър Велинов.

Младите езиковедите вече се готвят за олимпиадата през 2024 в Бразилия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари