Българите с диабет сами си купуват сензори за кръвна захар

5
Проблемът е голям, защото държавната помощ за пълнолетните е силно ограничена
Проблемът е голям, защото държавната помощ за пълнолетните е силно ограничена

Здравната каса плаща частично един вид сензори.

Хиляди българи с диабет сами си купуват сензори за кръвна захар. Устройството е изключително важно за следенето на показатели и контролирането на болестта. Здравната каса плаща частично един вид сензори. Те обаче работят с помпа, която НЗОК не покрива, разказва един от водещите ендокринолози в страната.

Според доцент Радка Савова проблемът е голям за болните над 18 години, защото държавната помощ за пълнолетните е силно ограничена. Освен това някои производители на сензори не предлагат продуктите си на българския пазар.

Сензорът е много важен за мен и за всички диабетици, защото дава сведения за кръвната захар. Задължително имат и аларми, които уведомяват когато кръвната захар е висока или ниска. Сигнализират ни, за да се вземат мерки”, каза Катина Стаматова.

„Касата не е майка-кърмилница. Всеки производител, който има интерес да намери пазар, трябва да регистрира изделието си и да дойде първо тук. Това, че доставчици се интересуват от руските и китайските пазари и не смогват с производствените си мощности, не е проблем на българската каса”, коментира ендокринологът д-р Радка Савова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари