Българинът, който стана вицепрезидент на Viber

1
Атанас Райков е част от глобалния мениджмънт на приложението за комуникация от началото на 2024 г.
Атанас Райков е част от глобалния мениджмънт на приложението за комуникация от началото на 2024 г. Видео: NOVA

Атанас Райков е част от глобалния мениджмънт на приложението за комуникация от началото на 2024 г.

Атанас Райков е част от глобалния мениджмънт на едно от най-популярните приложения за комуникация. В началото на тази година той пое поста вицепрезидент „Глобален маркетинг и бизнес растеж” във Viber. Определя себе си като технологичен ентусиаст.

Страстта му към интерактивното се оформя още като дете. „В младежките ми години, когато започнаха да се появяват по-достъпни и по-интерактивни услуги. Първите интерактивни компютри с достъп до интернет, с по-богат интерфейс. Това мен наистина много ме запали. Винаги съм бил на границата между това да искам да видя технологиите как работят и да си играя и взаимодействам с тях, това как те могат да бъдат приложени в живота на хората и да го обогатят”, казва българинът, цитиран от NOVA.

Младият предприемач е роден през 1984 година. И макар че днес държи света в ръцете си чрез своя смартфон, той все още има спомени от времената, в които общуването се осъществяваше чрез завъртане на шайбата.

Разлиствайки страниците на семейната си история Атанас Райков споделя, че заветите на неговите близки са възпитали у него чувството за дълг и отговорност към другите, желанието да им помогнеш и да ги тласнеш напред. Разказва, че семейството му има богата история.

Един от примерите в живота на Атанас е този на неговия баща. Вицепрезидентът на Viber разказва, че баща му е успял да достигне до позицията на главен директор за кожарските заводи в Министерството на леката промишленост - длъжност, която в онези времена е била с ранга на заместник-министър. След пренареждането на пластовете у нас обаче неговите умения стават почти неприложими и той е принуден да смени попрището си – започва да продава мед.

Успелият българин ни споделя, че и до днес си спомня първата си работа, както и това в какво е вложил първите си няколко заплати. „Беше свързана с мобилни телефони. Първите ми заплати отидоха за следващия топ модел смартфон на пазара, тъй като за мен това беше най-важното нещо. За да имам достъп до тези технологии, които толкова бързо прогресираха, и да мога да пробвам абсолютно всичко, на което те са способни, и дори да мисля какво друго може да се случи с тях, за да се развия като иноватор в тази сфера”, казва Атанас Райков. По думите му присъствието на ментори в живота му е било от съществена важност за развитието му като професионалист.

Въпреки наличието на менторски фигури, които държат ръцете ни, докато пишем първите редове на професионалната си история, все пак има рискове понякога да излезем извън очертанията и да се наложи да започнем отначало. „Преди почти точно девет години се озовах в ситуация, в която започнах абсолютно от нулата. След дълга връзка, без да имам партньор в живота, изнасяйки се от апартамента ми, отивайки в стаята за гости на най-добрия ми приятел. Тогава напусках и текущата ми работа, без да имам подписан договор или дори някакви финализирани преговори за следващото професионално занимание. Така че в този период от време бях буквално абсолютно независим от каквито и да е външни фактори, но и в същото време в състояние на крайна неяснота и несигурност какво предстои”, спомня си Атанас Райков.

Следва покана за разговор от страна на ръководството на Viber и ново начало, което продължава и до днес. Райков вече има пряко влияние върху крайните решения, свързани с технологичното, продуктовото и стратегическото развитие на компанията. Негово задължение е да координира всички решения, засягащи пазарния дал на компанията, както и разпознаваемостта на марката в световен мащаб. За да стигне на това високо ниво, е минал през 6-7 различни роли в организацията.

По време на разговора ни младият мъж ни позволява да надникнем зад завесата на една от новите функции на приложението, която съвсем скоро ще бъде достъпна за всички негови потребители у нас. „Съвсем скоро ще интегрираме в различни места от нашето приложение функции, свързани с изкуствения интелект, който обаче искаме по нашия си начин да бъде максимално достъпен и по максимално лесен начин да влезе точно в местата, където потребителите имат най-големи предизвикателства. Това, което мога да издам, е, че много хора не обичат да четат дълги разговори, които са пропуснали със супер много непрочетени съобщения. Нашият план е за всички потребители в България в скоро време да дадем инструмент, който да може да пести изключително много време и ментални усилия, да наваксат с някои разговори, с които са изостанали”, посочва той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Sorry, ама
    Страшно ме дразнят хора, които не могат да си контролират главата и ръцете и се опитват да ти извадят очите с непрекъснато ръкомахане при един обикновен разговор. Та ... и Viber-ът им изглежда по подобен досаден начин.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари