Българин е авторът на най-бързите велосипеди в света

0
14 години велосипед с марката „Varna" притежава рекорда за най-бързо превозно средство, задвижвано от човек
14 години велосипед с марката „Varna" притежава рекорда за най-бързо превозно средство, задвижвано от човек

Не холандец, белгиец или американец, които са с най-големите традиции във велосипедния спорт, а българин е авторът на най-бързите велосипеди в света. В продължение на 14 години велосипед с марката „Varna" притежава рекорда за най-бързо превозно средство, задвижвано от човек. Името на скоростния болид не е случайно, защото създател на уникалното превозно средство е варненецът Георги Георгиев, емигрирал в Канада преди повече от 40 години. Велоболидът му, приличащ по-скоро на торпедо, се управлява от канадеца Сам Уитингам – бивш пистов колоездач в националния отбор на Канада. В периода от 1999 до днес тандемът Георгиев-Уитингам е абсолютен хегемон в престижните състезания, провеждани всяка есен в пустинята Невада. През 2009 г. велоболидът Varna Tempest развива невъобразимата за колело скорост от 133,28 км/ч. Така за първи път двигател с една човешка сила достига 1/10 от скоростта на звука, писа тогава „Телеграф“. Скоростта се измерва в рамките на 200 метра, след летящ старт и засилване от няколко километра.

Гениалният варненец

Георги Георгиев е роден преди повече от 70 години във Варна. Емигрира през 70-те, като в Канада започва да интегрира любовта към изкуството и скулптурата (завършил е Художествената академия в Белград) със създаването на футуристични велосипеди. Всяко превозно средство, сътворено от Георгиев и с което са поставени рекордите, носи името на родния му град ­ Varna Mephisto, Varna Diablo и Varna Tempest. Уникалните превозни средства българинът конструира в малка работилница на остров Габриола, близо до Ванкувър.

Болидът „Varna"

На пръв поглед гениалните изобретения на българина имат всичко, което притежава един велосипед ­ педали, скорости и гуми. Корпусът на състезателния велосипед обаче е изработен от карбон и кевлар. Състезателят се намира в тясна кабина, като единствената подвижна част от тялото му са краката. Велоболидите са конструирани по идеи и дизайн на варненеца и са изработени от въглеродни нишки и кевлар. Колелата са дискови, изключително тънки и също изработени от въглеродна сплав. Усилието на колоездачите е изцяло анаеробно и поставя на тежко изпитание тяхната сила и издръжливост. Любопитното е, че при конструирането му варненецът не използва компютърни анализи или математически изчисления. Разчита единствено на своите уникални инженерни инстинкти и разбиране за това как формите си взаимодействат при висока скорост. Компанията на Георгиев Varna Cycles произвежда и различни модели иновативни велосипеди, които са предназначени за инвалиди и други трудно подвижни хора. Дотам се стига след инцидент с негов приятел, на когото българинът помага и улеснява живота му.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари