Българи от чужбина масово се завръщат в Ихтиман без да спазват карантина?

0
Доста от тях казват, че са се прибрали току-що. Има от Франция, от Италия, отвсякъде
Доста от тях казват, че са се прибрали току-що. Има от Франция, от Италия, отвсякъде

Българи, които работят в рискови райони в чужбина, масово се завръщат в Ихтиман.

За това ни сигнализира зрителка на NOVA. Според сигнала цели групи се връщат през последните дни и се разхождат спокойно из улиците на града, без да спазват карантината.

Екипът ни забеляза, че в центъра на града е оживено. Минути след това пристигна и кола на полицията. Униформените започнаха да разбутват събралите се групи.

„Може би сега издават помощи и затова е така. Иначе като цяло контролът е силен и пред магазините няма струпвания. Масово са навън обаче. Полагаме неимоверни усилия, спазват се всички мерки, които са разпоредени”, каза началникът на РПУ-Ихтиман гл. инсп. Лъчезар Колев.

Хората в града се притесняват, но се страхуват да говорят за нарушаването на карантината. Една от жителките, пожелала да остане анонимна, разказва, че през последните дни завърналите се са постоянно в магазина, в който работи. 

„Доста от тях казват, че са се прибрали току-що. Има от Франция, от Италия, отвсякъде. Не си стоят вкъщи”, посочи тя.

Затова и местните се притесняват да излизат от къщите си.

„Знам, че в кв. „Изток” има много завърнали се от Италия и Франция. Според мен не си спазват карантината. Това ни притеснява. Аз също имам дъщеря в Италия и тя стои там, не се е прибрала. Под карантина е и строго я спазва. Всички сме стресирани и трябва да спазваме мерките”, посочи Росица Тодорова.

Хората от местната ромска махала обаче отричат техни роднини да са се връщали от чужбина през последните дни. От кметството също отричат за масово прибиране на роми от чужбина. Здравните власти трябва да информират кризисния щаб в града  за завръщащите се от рискови страни.

„Няма такива лица, които да са се завърнали масово и да ни е изпратен списък от РЗИ-София област. От началото на месеца, откакто започна карантината, 5 са лицата, от които на 2 им е изтекъл карантинният период. За града имаше 4 такива случая на хора, които бяха под карантина. Те са от началото на месеца. Тази карантина вече изтича и хората не са болни, просто са се завърнали от екскурзии и си спазват стриктно карантинния период”, обясни кметът на Ихтиман Калоян Илиев.

В ромската махала пък се оплакват, че общината не чисти улиците в квартала. А кметът казва, че при ромите усилията на общината за спазването на мерките са най-трудни.

Въведоха пропускателен режим и в сливенския квартал "Надежда". На входа на махалата е поставен полицейски патрул, а мярката е заради множество сигнали за струпване на хора.

В Нова Загора до квартал 6, пропусквателен пункт с полиция следи в автомобилите да пътуват само по двама души.  С мегафон и автомобил, който преди се е ползвал за сватби постоянно се напомнят въведените извънредни мерки. Въведен е и вечерен час за малолетни и непълнолетни след 19:00 часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари