Баба Стефка от Русе: Бареков ни гледа повече от син

1
На Николай Бареков и Мария искам да пожелая цялото здраве и щастие на света
На Николай Бареков и Мария искам да пожелая цялото здраве и щастие на света

На Николай и жена му желая цялото щастие на света, казва жената, която той спаси след жилищна измама.

Като него никой не обръща внимание - помага на дете от Габрово, болно от рак.

Баба Стефка Димитрова от Русе почти 4 години се радва на топъл и сигурен дом, а преди това плачела горко, че е жертва на жилищна измама. В трудния за нея момент ѝ помогнал не кой да е, а самият Николай Бареков.

Преди 4 години баба Стефка и съпругът ѝ дядо Митко решават да си купят гарсониера в бившата сградата на АОНСУ в гр. Русе.

Чух, че продават апартаменти, и видях, че много хора са си купили, та и ние решихме. Питахме нотариуската дали са ипотекирани. Тя ни излъга, като каза, че не са. По-късно разбрахме, че собственикът на сградата Явор Блъсков дължал 7 млн. лв. на банката и я ипотекирал цялата срещу заеми, които спрял да плаща”, разказва баба Стефка.

Оказва се, че Блъсков купил бившата сграда на АОНСУ и препродал апартаментите без нотариални актове.

Сметките за ток и вода хората плащали на жена му, но блокът периодично оставал на тъмно и сухо.

Апартаментът на баба Стефка се намирал на 11-ия етаж.

Тя е с две операции на черния дроб и ходи с патерици.

Заради липсата на електричество жената нямало как да използва асансьор и дълго време не можела да излиза от дома си.

Така баба Стефка и дядо Митко станали едни от 300-та човека, измамени от Явор Блъсков, и загубили 30 000 лв. Те и комшиите им многократно пускали жалби в прокуратурата, но развитие нямало.

По същото време тв предаването на Николай Бареков “България без цензура” обикаляше страната и се излъчваше от различни градове, като отразяваше реалните проблеми на хората там.

Към него за помощ се обърнала и баба Стефка. Жената изплакала пред журналиста историята си и на следващия ден

Блъсков изгонил семейството от жилището им.

С намирането на нов дом за тях се заел лично Бареков.

Николай Бареков е мой син”, казва баба Стефка, щом чуе за него. “Веднага щом разбра за случая, изпрати момче от София да ни намери квартира. 4 години ни плащаше наема от 150 лв. и сметките, дори плащаше данъка на апартамента, за да не го прави хазяинът. Ако не беше той, със 120 лв. пенсия какво да правя. Дори и сега ни помага от собствения си джоб - за сметки и лекарства, които са много скъпи”, благодарна е Стефка.

Описва го като рядко добър човек и допълва, че има много политици, но всичко е до характера.

От началото на тази година баба Стефка и мъжът ѝ вече живеят в общинско жилище. Кметът на Русе Пламен Стоилов им помогнал много за него.

Въпреки това Бареков продължава да се интересува от семейство Димитрови.

Не е спирал да ми звъни и често идва да ме види. Дори от Брюксел ми е пращал есемеси да ми честити Нова година и Коледа. Мария (жена му - б.а) също се интересува как съм. Винаги ме питат дали имам парички за храна и лекарства. Повече от син ни гледа. Такъв добър човек не съм виждала. Залъка ще си даде от устата. Защо го оплюват”, пита се баба Стефка. Последно с Мария са ходили на гости в Русе преди Нова година.

Бареков помага и на момче от Габрово, болно от рак. Плаща квартирата на семейството и лекарствата на момчето. Веднъж пък

дал 100 лв. на бедна жена да си купи обувки, след като я видял да ходи по джапанки в студа. За тези случаи разказа баба Стефка.

Не помага само на мен. Помага и на други хора- няма спиране. Като него никой не обръща внимание. Всеки гледа себе си”, възхищава му се тя.

Делата срещу Явор Блъсков продължават. През 2014 г., след като съдът в Русе отказва да заведе гражданско дело, защото фирмата му е със софийска регистрация, баба Стефка започва съдебен процес срещу него в районния съд в столицата. Тогава магистратите осъждат Блъсков да ѝ плати около 18 хил. лв. - вноската за апартамента и лихвите към тях.

Парите за адвокат и разноските по делото отново поема Бареков.

За съжаление и до днес семейството не е видяло нито лев от присъдата. Сега баба Стефка и Николай Бареков са писали до Народното събрание и прокурори. Очакват развитие по случая.

На Николай Бареков и Мария искам да пожелая цялото здраве и щастие на света, защото те го заслужават. И да им кажа едно голямо благодаря и че много, много ги обичам”, казва баба Стефка.

Очаква скоро отново да ги навестят - да видят новата квартира.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари